Pączki zaparzane bez drożdży

Składniki:

1 szklanka masła, 2 szklanki mąki, 7—8 jaj, Va kilo tłuszczu z masłem, 1—2 łyżki cukru.

Sposób przygotowania:

Zagotować dwie szklanki wody ze szklanką sklarowanego masła i wsy­pać do wrzątku dwie szklanki przesianej mąki, mieszając na ogniu. Skoro masa dostatecznie się wyrobi i przestygnie, wbijać pojedynczo siedem lub osiem jaj, mieszając ciągle do pulchności.

Umoczyć łyżkę stołową w maśle, brać po trochu ciasta i spuszczać niewielkie okrągłe ciasteczka do wrzącego masła po połowie z tłuszczem; usmażone składać na sito, a skoro wszystkie będą gotowe, osypać cukrem i zalać jakimkolwiek sokiem.

Życzymy smacznego!

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 227.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply