Sposób przygotowania:
Sapieżanki lub cukrówki obrać ze skórki i wrzucać do zimnej wody. Przepłukać, zalać świeżą wrzącą wodą z dodaniem trochę cynamonu i goździków i gotować do miękkości, aż słomką przekłuć się dadzą. Zrobić gęsty ulep z cukru i wody, w której się gruszki gotowały, zasmażyć w nim gruszki i zostawić je w tym ulepie na 24 godziny. Po czym ułożyć na blachę lub półmiski fajansowe i osuszyć w letnim piecu.
Sapieżanki lub cukrówki obrać ze skórki i wrzucać do zimnej wody. Przepłukać, zalać świeżą wrzącą wodą z dodaniem trochę cynamonu i goździków i gotować do miękkości, aż słomką przekłuć się dadzą. Zrobić gęsty ulep z cukru i wody, w której się gruszki gotowały, zasmażyć w nim gruszki i zostawić je w tym ulepie na 24 godziny. Po czym ułożyć na blachę lub półmiski fajansowe i osuszyć w letnim piecu.
Życzymy smacznego!
Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 336.
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!