Szczupak z rusztu

Składniki:

1 1/2—2 kilo szczupaka, soli, 1 1/2 łyżki masła, 1 cebu­la, 2 jaja, 2—3 sucharki. Sosu musztardowego do zalania.

Sposób przygotowania:

Oczyściwszy i osoliwszy nieco szczupaka, pokrajać na dzwona, wyjąć z nich zupełnie ości i wytrzeć rybę serwetą, aby nie było wcale wilgoci. Wziąć łyżkę masła, dodawszy do niego nieco usiekanej cebuli, smażyć dopóki nie będzie miękka; skoro masło ostygnie, wbić do niego dwa jaja i maczać w tym przygotowaną rybę; osypać tartą bułką, a ułożywszy na ruszt, przed wydaniem opiec z obu stron na rumiano. Dać do niej sos musztardowy.

Można tym sposobem piec inne duże ryby, jako to: sandacza, łososia itp. W poście zamiast masła użyć można pół szklanki oliwy.

Życzymy smacznego!

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 125.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply