Karp w szarym sosie

Składniki
1 kg karpia, jarzyna bez kapusty, szklanka jasnego piwa, 3 dag migdałów, 4 dag masła, 3 dag mąki, 3 dag rodzynek, 5 dag piernika, 6-8 dag powideł śliwkowych, sól, cukier, imbir, liśćie laurowe, ziele angielskie i sok z cytryny do smaku
Sposób przyrządzenia
Warzywa oczyścić, opłukać, rozdrobnić, zalać wrzącą wodą, ugotować. Sprawionego karpia umyć i pokroić w dzwonka. Do ugotowanych warzyw włożyć rybę i przyprawy, wlać piwo i ugotować na małym ogniu. Następnie rybę wyjąć, wywar przecedzić wystudzić. Migdały sparzyć, obrać ze skórki. Tłuszcz rozgrzać, wsypać mąkę, zasmażyć nie rumieniąc, wlewać powoli wywar, szybko mieszając trzepaczką, zagotować, połączyć z opłukanymi rodzynkami, migdałami, pokruszonym piernikiem, powidłami i rybą, chwilę pogotować i doprawić.
Życzymy smacznego.
Źródło: A. Kozłowska, Zapomniana kuchnia polskich kresów, Kraków, s.230.
0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply