Składniki:
Garść szczawiu i kopru, 1 szklanka usiekanej botwiny lub buraczków czerwonych, 2 ogóreczki, 3/4 litra śmietany, rosołu i soli do smaku, 4?5 jaj, 40?60 raków.
Sposób przygotowania:
Utrzeć sporą garść pokrajanego zielonego kopru z solą, odgotować usiekanego szczawiu, botwiny lub buraków czerwonych, ostudzić, włożyć trochę gęstwiny i część rosołu dla kwasu, śmietany 3/4 litra, trochę zimnej przegotowanej wody, zmieszać to wszystko, a w miarę, jak będzie gęsto lub kwaśno, rozrządzać rosołem lub śmietaną tak, aby zupa była biała i zawiesista. Na samym wydaniu włożyć kilka kawałków lodu, kilka jaj na gęsto ugotowanych i pokrajanych na cztery części, parę drobno skrajanych ogórków, kopę szyjek rakowych lub ugotowanej jakiej dużej ryby, a w braku ich cielęciny pieczonej, sarniny lub innej zwierzyny pokrajanej w drobne podłużne paski.
Zamiast śmietany i wody można wziąć odpowiednią ilość rozbitego nie-zbieTanego zsiadłego mleka.
Jeżeli są kalafiory lub szparagi, można je dodać w kawałkach, osobno ugotowane w wódzie i ostudzone.
Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 33.
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!