Zupa dziadowska

Składniki:
2 litry wody, 15 dag kaszy jęczmiennej, perłowej, 40 dag chleba, 3 cebule, łyżka masła, 2 łyżki mąki, 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%, pieprz, majeranek, czosnek, przyprawa do zup i sól.
Sposób przyrządzenia:
Kaszę przepłukać i wrzucić do wrzącej wody, ugotować na wolnym ogniu często mieszając. Z chleba zrobić grzanki, krojąc go w kostkę i rumieniąc na maśle. Pokrojoną w kostkę w cebulę usmażyć na maśle, oprószyć mąką i dodać śmietany, smażyć jeszcze kilka minut. Kaszę połączyć z cebulą, grzankami, doprawić. Gotować jeszcze 5 minut.
Życzymy smacznego!
Źródło: A. Kozłowska, Zapomniana kuchnia polskich kresów, Kraków, s.25
0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply