Zupa rybacka

Składniki:

2 kg ryby, 30 dag żytniego czarnego chleba, 1 cebula, natka pietruszki, 1 szklanka śmietany 18%, 2-3 litry wody, ocet, 1 liść laurowy, pieprz, sól.
Sposób przyrządzenia:
Rybę sprawić, umyć, większe pokroić na małe kawałki, włożyć do garnka. Warzywa obrać, pokroić, dodać do ryb i zalać wodą. Całość gotować 45 minut. Wywar przecedzić, a następnie przetrzeć masę jarzynowo – rybną i dodać do wywaru. Zagotować, dodać łyżkę masła, zagęścić mąką wymieszaną z wodą; przyprawić solą do smaku, zagotować i zdjąć z ognia. Zaprawić zupę śmietaną. Podawać z siekaną nacią pietruszki.
Życzymy smacznego!
Źródło: A. Kozłowska, Zapomniana kuchnia polskich kresów, Kraków, s. 27
0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply