Kapłon z sosem jałowcowym

Składniki:

1 kapłon, 1/2łyżki jałowca, 2 łyżki masła, 3/4 szklanka tartej bułki, 3 jaja, 1—2 sucharki, soli.

Sposób przygotowania:

Pół łyżki utłuczonego jałowca zmieszać z 3/4 szklanki tartej bułki, łyżką masła, trzema jajami i nadziać tym kapłona. Wytrzeć po wierzchu masłem z usiekanym jałowcem, owinąć w papier i upiec; zdjąć papier, zrumienić osypawszy sucharkiem i zalać sosem ściekłym na pokrywę podczas pie­czenia.

Życzymy smacznego!

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 112.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply