kładniki:
2 kury, sól, 1 1/2 łyżki masła, 2 sucharki.
Na farsz:
2 śledzie, 1 łyżka masła, 1 jajo, 1/2 bułki francuskiej.
Sposób przygotowania:
Kury po zabiciu należy wymoczyć przez gadzinę w zimnej wodzie, potem zakopać na dobę do piasku, aby skruszały. Oskubać, oczyścić, posolić i piec na rożnie lub brytfannie, polewając masłem. Osypać sucharkiem na wydaniu.
Można kury nadziewać jak kurczęta lub ponarzynać wzdłuż piersi i przełożyć farszem śledziowym, przyrządzonym następującym sposobem: wymoczyć śledzia, wybrać mięso, usiekać, zmieszać z łyżką masła, jajem i sucharkiem i tym przekładać kurę.
Życzymy smacznego!
Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 113.
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!