Kury na pieczyste

kładniki:

2 kury, sól, 1 1/2 łyżki masła, 2 sucharki.

Na farsz:
2 śledzie, 1 łyżka masła, 1 jajo, 1/2 bułki francuskiej.

Sposób przygotowania:

Kury po zabiciu należy wymoczyć przez gadzinę w zimnej wodzie, potem zakopać na dobę do piasku, aby skruszały. Oskubać, oczyścić, posolić i piec na rożnie lub brytfannie, polewając masłem. Osypać su­charkiem na wydaniu.

Można kury nadziewać jak kurczęta lub ponarzynać wzdłuż piersi i przełożyć farszem śledziowym, przyrządzonym następującym sposobem: wymoczyć śledzia, wybrać mięso, usiekać, zmieszać z łyżką masła, jajem i sucharkiem i tym przekładać kurę.

Życzymy smacznego!

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 113.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply