Upieczone rozrzynać prędko, skropić mlekiem, osypać cukrem i podsuszyć.Sposób przygotowania:
Ubić pianę z dziesięciu białek, wlać 10 deka dobrych drożdży, wsypać trochę mąki, wymieszać dobrze, osypać z wierzchu mąką i postawić, aby ciasto podeszło. Skoro się ciasto ruszy, wsypać szczyptę soli, wlać dziesięć żółtek ubitych z kubkiem cukru do białości, półtora szklanki letniego mleka, wymieszać dobrze, podsypać tyle mąki, aby się z tego ciasta dały zrobić bułeczki, miesić póty, aż odstawać będzie od rąk i niecki, wlać szklankę sklarowanego masła, wyrobić dobrze i dać podejść; po czym robić bułeczki, kłaść na blachę, jak się podejmą, posmarować jajem i wstawić do niezbyt gorącego pieca.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 282.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply