Babka lwowska

Składniki:
30 dag mąki, 5 dag drożdży, 15 dag cukru, szklanka śmietanki, 10 żółtek, 25 dag masła, 4 dag otartej skórki cytrynowej, 20 dag rodzynek, 1/2 szklanki soku wiśniowego, sól, tłuszcz.
Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiać do naczynia z drożdżami utartymi z cukrem, wymieszać ze śmietanką i żółtkami, dokładnie wyrobić, dodając pod koniec wyrabiania stopniowego masła, skórkę cytrynową oraz opłukane i obtoczone w mące rodzynki, posolić. Następnie przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i pozostawić do wyrośnięcia. Piec ok. 60 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu wyjść z formy, polać sokiem i zaraz podawać.
Życzymy smacznego!
Źródło: A. Kozłowska, Zapomniana kuchnia polskich kresów, Kraków, s. 219.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply