Bułki zaparzane bez jaj i masłaSposób przygotowania:
Trzy szklanki przesianej mąki zaparzyć 1 1/2 mleka i mieszać, póki nie ostygnie; włożyć 1 1/2 szklanki (12 1/2 deka) dobrych drożdży, wymieszać, osypać trochę mąką i postawić, żeby podchodziło; jak podejdzie, wlać trzy szklanki ciepłego mleka, soli dla smaku, 7 1/2 litrów mąki, mieszać dobrze i wybijać, póki nie będzie gładkie, potem postawić, a jak dobrze podejdzie, robić bułki, które jeszcze powinny podejść na blachach, po czym posmarować jajem i wsadzić do pieca na godzinę.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 274.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply