Maliny kijowskim sposobem

Gdy maliny się wypełnią i będą błyszczały, znaczy, że są gotowe.Składniki:
1 kilo malin, 2 kilo cukru, 2 1/4 szklanki wody.

Sposób przygotowania:

Jedno kilo świeżych nieprzejrzałych malin ułożyć na płaskim półmisku jedną około drugiej, osypać suto drobnym cukrem i tak zostawić na kilka godzin na lodzie. Porąbać w kawałki 2 kilo cukru, włożyć do miedniczki, zalać 2 1/2 kilo twardej, źródlanej wody, usmażyć gęsty ulep i odstawić; skoro przez 5 minut trochę przestygnie, wrzucić maliny, strząść miedniczkę i postawić, aby się dobrze zasmażyły; potem znowu zdjąć, zszumować dnem łyżki, znowu postawić na ogień i to powtarzać kilka razy, póki maliny się nie wypełnią i nie będą błyszczały, co jest dowodem, że są gotowe.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 312.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply