Łosoś po lwowsku

Składniki:

1kg łososia, 30 dag filetów z łososia, 2 żółtka, 5 dag tartego chrzanu, 10 dag masła, 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, 1/4 szklanki śmietanki, 4 dag rodzynek, sól i pieprz do smaku.
Sposób przyrządzenia
Sprawionego łososia umyć, przekroić wzdłuż na połówki, usuwając kość kręgosłupa, posypać przyprawami. Filety umyć, zemleć, wymieszać z żółtkami i chrzanem, doprawić, włożyć w miejsce usuniętego kręgosłupa, ułożyć na blasze, polać masłem, winem i śmietanką, dodać opłukanych rodzynek, posypać przyprawami i upiec. Podawać z ziemniakami z wody i surówkami.
Życzymy smacznego!
Źródło: A. Kozłowska, Zapomniana kuchnia polskich kresów, Kraków, s.182
0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply