Pierogi leniwe smażone

Składniki:
1 kg sera białego, tłustego, 4 jajka, 8 dag mąki, masło do smażenia, śmietanka, cukier, sól.
Sposób przyrządzenia:
Ser przekręcić przez maszynkę. Utrzeć z jajkami, mąką i solą. Potem uformować wałek, lekko spłaszczyć zrobić kratkę tępą stroną noża, pokroić w romby o szerokości 3 cm. Kłaść partiami na rozgrzany w naczyniu tłuszcz, usmażyć, wyjąć łyżką cedzakową, osaczyć z tłuszczem, polać śmietanką i posypać cukrem.
Życzymy smacznego!
Źródło: A. Kozłowska, Zapomniana kuchnia polskich kresów, Kraków, s.77
1 odpowieź

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply