Składniki:
1 indyk, 10 dag masła, soli. Na farsz: wątróbka cielęca, 1 bułka francuska, szklanka mleka lub 1 i 1/2 szklanki, 3 żółtka, 2 jaja, 1 łyżka masła, 1/2 szklanki rodzynek, 2 kawałki cukru, trochę pieprzu angielskiego. Drugi farsz: 1/2 łyżki masła, łyżeczka cukru, 40-80 dag kasztanów.
Sposób przygotowania:
Oskubać, oczyścić indyka i powiesić na dni kilka w chłodnym miejscu, aby skruszał; posolić, nadziać wolę, a chcąc i we środku, i upiec na rożnie lub brytfannie, polewając masłem.
Nadziewanie tak się robi: ugotować i pokrajać drobno wątróbkę, posolić, zmieszać ją z wymoczoną w mleku i wyciśniętą bułką lub sucharkiem, dodać trzy żółtka, dwa całe jaja, łyżkę masła, trochę drobnych rodzenek, pieprzu angielskiego, cukru, zmieszać to w jedną masę i tym nadziewać indyka.
Można też indyka nadziać całymi kasatanaimi. Bierze się do tego 40-80 deka kasztanów, gotuje trochę w wodzie lekko posolonej, obiera ze skórek wewnętrznych, miesza z masłem i łyżeczką cukru, a następnie nadziewa się tym podgardle i wola.
Życzymy smacznego!
Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 110.
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!