Śliwki suszone nadziane

Należy uważać, aby śliwek nie przesuszyć, co od zbyt gorącego pieca łatwo stać się może.Sposób przygotowania:
Śliwki węgierki lub katarynki rozerznąć wzdłuż z jednej strony i wyjąć pestki, na ich miejsce włożyć następujące nadzianie: usiekać drobno słodkie migdały, dużo skórki pomarańczowej, trochę tychże surówek śliwek, przesmażyć to wszystko na gęsto w ulepie z cukrem, z dodaniem na końcu cynamonu tłuczonego i trochę goździków. Po wystudzeniu tej masy nałożyć nią śliwki i suszyć w piecu lekko napalonym na blasze wysłanej słomą, co się powtarza tyle razy, aż zupełnie będą suche, lecz nie przesuszone, co od zbyt gorącego pieca łatwo stać się może.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 335.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply