Oranżada

Po ostudzeniu podaje się z lodem i kawałkiem pomarańczy.Sposób przygotowania:
Bierze się sześć pomarańcz i cztery cytryny, wyciska się z nich sok i zagotowuje z trzema litrami wody i z 1 kilo cukru, dołożyć przy tym trochę skórki cytrynowej dla zapachu.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 348.




Zbierzmy 1000 stałych darczyńców i wyłączmy wszystkie zewnętrzne reklamy na Kresach. Pomóż nam zbudować solidną dziennikarską platformę, publikującą ekskluzywne, wysokiej jakości informacje, opinie i analizy, utrzymującą się wyłącznie dzięki zaufaniu Czytelników.

Kresy.pl są w 100% oddolną obywatelską inicjatywą, nie stoją za nami ani medialne konsorcja, ani rządowe dotacje. Naszym celem jest przeciwstawianie się wszelkim formom manipulacji opinią publiczną w Polsce. W dobie wojny informacyjnej nie ma zadania bardziej palącego niż odpowiedzialne wspieranie zaufanych mediów.

Wyłącz reklamy

Wesprzyj jednorazowo

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Dodaj komentarz