Lody czekoladowe

Lody domowym sposobem.Składniki:
1 1/2 litra śmietanki, 1/4 kilo czekolady, 10 jaj, 1/2 kilo cukru.

Sposób przygotowania:
Trzy tabliczki 10 dekowe czekolady pokruszyć, roztopić z półtora litrem gorącej śmietanki, wymieszać, ostudzić, rozbić dziesięciu jajami i pół kilo cukru, postawić na ogniu i mieszać ciągle, póki nie zgęstnieje. Potem przecedzić, wystudzić, wlać do formy i dalej postępować wyżej wskazanym sposobem.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 289.




Zbierzmy 1000 stałych darczyńców i wyłączmy wszystkie zewnętrzne reklamy na Kresach. Pomóż nam zbudować solidną dziennikarską platformę, publikującą ekskluzywne, wysokiej jakości informacje, opinie i analizy, utrzymującą się wyłącznie dzięki zaufaniu Czytelników.

Kresy.pl są w 100% oddolną obywatelską inicjatywą, nie stoją za nami ani medialne konsorcja, ani rządowe dotacje. Naszym celem jest przeciwstawianie się wszelkim formom manipulacji opinią publiczną w Polsce. W dobie wojny informacyjnej nie ma zadania bardziej palącego niż odpowiedzialne wspieranie zaufanych mediów.

Wyłącz reklamy

Wesprzyj jednorazowo

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Dodaj komentarz