Meryngi z kremem

Przełożyć pianką ubitą z gęstej, słodkiej śmietanki z cukrem i wanilią, a wydając ubrać konfiturami.Składniki:
12 białek, 50 deka cukru, 1 1/2 szklanki , trochę śmietanki, wanilii i konfitur.

Sposób przygotowania:
Ubić mocną pianę z dwunastu białek, wsypując po trochu 40 deka drobnego cukru; wymieszać i upiec z tego dwa arkusze placki albo trzy okrągłe. Wstawić do lekkiego pieca i trzymać w nim kilka godzin, aż do wysuszenia. Przełożyć pianką ubitą z gęstej, słodkiej śmietanki z cukrem i wanilią, a wydając ubrać konfiturami.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 254.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply