Obwarzaneczki jabłeczne

Po wyjęciu z pieca trzymać w ciepłym i suchym miejscu.Składniki:
6 jabłek, 6 białek, 40 deka cukru.

Sposób przygotowania:
Sześć winnych dużych jabłek, upieczonych i przefasowanych, 6 białek i 40 deka przesianego cukru wybijać bezustannie w rondelku miotełką aż zbieleje i stanie się gęstą masą. Nałożyć ją do sprycy i wyciskać na papier niczym nie nasmarowany małe obwarzanki, po czym wstawić do lekkiego pieca, aby uschły, lecz nie zarumieniły się. Po wyjęciu z pieca trzymać w ciepłym i suchym miejscu.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 254.




Zbierzmy 1000 stałych darczyńców i wyłączmy wszystkie zewnętrzne reklamy na Kresach. Pomóż nam zbudować solidną dziennikarską platformę, publikującą ekskluzywne, wysokiej jakości informacje, opinie i analizy, utrzymującą się wyłącznie dzięki zaufaniu Czytelników.

Kresy.pl są w 100% oddolną obywatelską inicjatywą, nie stoją za nami ani medialne konsorcja, ani rządowe dotacje. Naszym celem jest przeciwstawianie się wszelkim formom manipulacji opinią publiczną w Polsce. W dobie wojny informacyjnej nie ma zadania bardziej palącego niż odpowiedzialne wspieranie zaufanych mediów.

Wyłącz reklamy

Wesprzyj jednorazowo

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Dodaj komentarz