Podawać do tego sos mocny bulionowy z truflami lub pieczarkami.Składniki:
1 1/4 kilo mięsa wołowego, 80 deka łoju, 40 deka cielęciny, soli, pieprzu, szczypta gałki muszkatołowej, 4 kurczęta, 2 marchwie, 1 pietruszka, 1 por, 1 cebula, kilkanaście pieczarek. Do tego forma z ciasta.

Sposób przygotowania:
1 1/4 kilo mięsa wołowego, 80 deka łoju, 40 deka cielęciny pokrajać na duże kawałki i przekręcić dwa lub trzy razy przez maszynkę na miazgę. Przefasować przez sito, posolić, popieprzyć, wsypać trochę gałki muszkatołowej i wymieszać. Ociągnąć w smaku z włoszczyzny pokrajane na cząstki kurczęta tak, aby nie były surowe, przełożyć farszem w formie zrobionej z ciasta i upiec.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 147.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply