Podawać do tego sos mocny bulionowy z truflami lub pieczarkami.Składniki:
1 1/4 kilo mięsa wołowego, 80 deka łoju, 40 deka cielęciny, soli, pieprzu, szczypta gałki muszkatołowej, 4 kurczęta, 2 marchwie, 1 pietruszka, 1 por, 1 cebula, kilkanaście pieczarek. Do tego forma z ciasta.

Sposób przygotowania:
1 1/4 kilo mięsa wołowego, 80 deka łoju, 40 deka cielęciny pokrajać na duże kawałki i przekręcić dwa lub trzy razy przez maszynkę na miazgę. Przefasować przez sito, posolić, popieprzyć, wsypać trochę gałki muszkatołowej i wymieszać. Ociągnąć w smaku z włoszczyzny pokrajane na cząstki kurczęta tak, aby nie były surowe, przełożyć farszem w formie zrobionej z ciasta i upiec.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 147.




Zbierzmy 1000 stałych darczyńców i wyłączmy wszystkie zewnętrzne reklamy na Kresach. Pomóż nam zbudować solidną dziennikarską platformę, publikującą ekskluzywne, wysokiej jakości informacje, opinie i analizy, utrzymującą się wyłącznie dzięki zaufaniu Czytelników.

Kresy.pl są w 100% oddolną obywatelską inicjatywą, nie stoją za nami ani medialne konsorcja, ani rządowe dotacje. Naszym celem jest przeciwstawianie się wszelkim formom manipulacji opinią publiczną w Polsce. W dobie wojny informacyjnej nie ma zadania bardziej palącego niż odpowiedzialne wspieranie zaufanych mediów.

Wyłącz reklamy

Wesprzyj jednorazowo

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Dodaj komentarz