Na Białorusi przyspieszyła trzymana dotychczas w ryzach inflacja. Najszybciej drożeją produkty mięsne i tak już kosztowne dla przeciętnego Białorusina.

Dane na temat wzrostu cen na Białorusi podaje w środę portal Tut.by. Wciągu lutego wzrost cen produktów mięsnych rok do roku przyspieszył do poziomu 6,2%. Jeszcze miesiąc wcześniej pozostawała ona na poziomie 5,8%. Tylko w ciągu miesiąca wzrost cen tych produktów wyniósł aż 1,3% w porównaniu do stycznia, co oznacza najszybsze tempo drożenia od trzech lat.

Nie istnieje darmowe dziennikarstwo. Darmowa jest jedynie propaganda.

Przekaż 50 zł

Zwalczaj propagandę.

Ogółem produkty spożywcze na koniec stycznia lutego były rok do roku droższe średnio o 6,7%, a miesiąc do miesiąca o 1,1%. Inne towary podrożały o 3,8% w stosunku rocznym i 0,2% w stosunku miesięcznym. Ceny usług wzrosły zaś odpowiednio o 8,5% i 3,2%.

Wszystko to składa się na wzrost ogólnego tempa inflacji. W lutym ceny wzrosły ogółem o 1,3%. W ciągu dwóch pierwszych miesięcy 2019 roku wartość inflacji wyniosła 2,2%. Tak szybka inflacja ostatni raz miała miejsce na Białorusi w dwóch pierwszych miesiącach 2016 r.

Na początku zeszłego roku Białorusi udało się obniżyć inflację do rekordowo niskiego poziomu. Było to skutkiem restrykcyjnej polityki białoruskiego banku centralnego. W bieżącym roku władze oczekują inflacji na poziomie 5%.

tut.by/kresy.pl

Oceń ten artykuł




Zbierzmy 1000 stałych darczyńców i wyłączmy wszystkie zewnętrzne reklamy na Kresach. Pomóż nam zbudować solidną dziennikarską platformę, publikującą ekskluzywne, wysokiej jakości informacje, opinie i analizy, utrzymującą się wyłącznie dzięki zaufaniu Czytelników.

Kresy.pl są w 100% oddolną obywatelską inicjatywą, nie stoją za nami ani medialne konsorcja, ani rządowe dotacje. Naszym celem jest przeciwstawianie się wszelkim formom manipulacji opinią publiczną w Polsce. W dobie wojny informacyjnej nie ma zadania bardziej palącego niż odpowiedzialne wspieranie zaufanych mediów.

Wyłącz reklamy

Wesprzyj jednorazowo

1 odpowieź

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Dodaj komentarz