Według Fruit-Inform, ukraińscy producenci i przedsiębiorcy dokładają starań w kwestii przechowywania warzyw i ziemniaków, ponieważ spodziewają się wyższych cen w drugiej połowie zimy lub wiosny.
Jednak ciepła pogoda, która utrzymuje się w znacznej części Ukrainy, prowadzi do psucia się przechowywanych produktów, ponieważ nie wszyscy uczestnicy rynku posiadają nowoczesne urządzenia do przechowywania, wyposażone w systemy chłodzenia.
Rynek zaczęto zaopatrywać przede wszystkim w kiełkującą cebulę po zaniżonej cenie. Właściciele tego rodzaju produktów zdają sobie sprawę, że za kilka tygodni będą musieli je wyrzucić, na co również potrzebują znacznych środków finansowych.
Niestety na kolejne 7-10 dni meteorolodzy nie zapowiedzieli żadnych zmian w pogodzie. Na przeważającym obszarze Ukrainy temperatura powietrza pozostanie przy 5-10 stopniach powyżej zera. W nocy – zwłaszcza w zachodnich regionach – temperatura spadnie do zera. Takie warunki jedynie utrudniają psucie się i rozwój chorób przechowywanych warzyw i ziemniaków.
Justyna Bonarek/fruchtportal.de/Kresy.pl
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!