PiS w swoim oświadczeniu na temat ostatniego Marszu Niepodległości deklaruje wolę wyjaśnienia wszelkich incydentów, jednocześnie krytykując postawę i działania polityków Konfederacji. Na oświadczenie PiS zareagował poseł Robert Winnicki.

W czwartek w siedzibie Prawa i Sprawiedliwości przy ul. Nowogrodzkiej w Warszawie odbyło się spotkanie czołowych polityków tej partii, poświęcone ostatniemu Marszowi Niepodległości. Wieczorem tego samego dnia PiS wydał oficjalne oświadczenie.

Przekaż swój 1% na Kresy.pl

Fundacja Kompania Kresowa KRS 0000350493
Przekaż 1% podatku

„Organizatorzy Marszu Niepodległości, będącego wielką demonstracją patriotyzmu, podjęli odpowiedzialne działania, proponując przyjęcie przez tegoroczny marsz formuły zmotoryzowanej, bezpiecznej w dobie epidemii. W atmosferze społecznego przyzwolenia, stworzonej przez niedawne protesty Strajku Kobiet, wielu obywateli, którzy chcieli zademonstrować swój patriotyzm i świętować rocznicę odzyskania niepodległości, dołączyło w formie pieszego pochodu” – czytamy na początku oświadczenia PiS.

Wspieram Kresy.pl

Partia Jarosława Kaczyńskiego przyznaje, że rozumie te intencje, ale zaznacza, iż nie można zapominać o pandemii koronawirusa i związanych z tym obostrzeniach, jak zakaz zgromadzeń, których organizowanie w obecnym czasie „należy oceniać jako działania nieodpowiedzialne”.

PiS zaznacza też, że „niestety w trakcie marszu miały miejsce godne potępienia incydenty, będące wynikiem dołączenia do niego grup chuliganów, a być może także świadomych prowokacji”. Zapewniono, że politycy PiS zrobią wszystko, by wyjaśnić powody każdego z tych zdarzeń, w tym zranienia red. Tomasza Gutrego, a także wielu policjantów.

ZOBACZ: „Pisowska ścieżka zdrowia”. Kolejne nagrania pokazują brutalność policji podczas MN [+VIDEO]

Czytaj także: RMF: nie było zgody dowódcy operacji na użycie broni gładkolufowej podczas Marszu Niepodległości

„Jeśli okaże się, że wynikały one także z błędów popełnionych przez organy porządku publicznego, odpowiedzialni zostaną potraktowani zgodnie z prawem” – napisano w oświadczeniu. Partia Kaczyńskiego podkreśla przy tym, że zawsze pozytywnie odnosiła się do idei Marszu Niepodległości, a w przeszłości, „gdy była taka potrzeba – za czasów poprzednich rządów [tj. PO-PSL – red.]” broniła niesłusznie oskarżanych uczestników.

W tym kontekście, PiS skrytykowało postawę niektórych polityków Konfederacji, którzy według tej partii przejmują taktykę i język „totalnej opozycji totalnej”. Zarzucono też Konfederacji, że jej politycy dążą do pogorszenia sytuacji w Polsce.

Wspieram Kresy.pl

„Z bólem musimy jednak odnotować, że pewne formacje polityczne, a w szczególności niektórzy przedstawiciele Konfederacji, przyjmują taktykę, którą można krótko określić „im gorzej, tym lepiej”. Jednym z elementów tej taktyki jest przejmowanie wulgarnego języka totalnej opozycji w różnych jej odmianach, co jest szczególnie kompromitujące” – czytamy w dokumencie.

PiS podkreśla zarazem, że odrzuca tego rodzaju postawę. „Zawsze dążyliśmy i będziemy dążyć do tego, by sytuacja Polski i jej obywateli, sytuacja Polaków, poprawiała się, a perspektywy naszej Ojczyzny były coraz lepsze”.

Już wcześniej rzeczniczka PiS, Anita Czerwińska, krytykowała polityków Konfederacji w związku z tegorocznym marszem, obarczając ich odpowiedzialnością za wszelkie incydenty. Twierdziła, że sama widziała „jednego z posłów Konfederacji, który wręcz zachęcał osoby do określonych zachowań, czyli jakby organizował część tych osób, które były pieszo, poza samochodami”.

Czytaj także: Robert Winnicki: Nie będziemy bronić pałaców tych, którzy kryją pedofilów

Sprawę skomentował na Twitterze poseł Konfederacji i lider Ruchu Narodowego, Robert Winnicki.

Rzeczniczka PiS wini za wczorajsze brutalne działania policji cały świat a zwłaszcza… Konfederację. Poza wszystkim – powiedz mi rzeczniczko PiS, czy możesz przytoczyć choć jeden przykład „przejmowania wulgarnego języka totalnej opozycji” przez posłów Konfederacji? Jeden jedyny?” – napisał Winnicki.

Wspieram Kresy.pl

CZYTAJ TAKŻE: Nieoficjalnie: PiS powoła komisję do wyjaśnienia kontrowersji związanych z Marszem Niepodległości

Facebook / Twitter / Kresy.pl

Czytaj kolejny artykuł