Premier Rumunii Ludovic Orban zdecydowanie zdystansował się od weta Węgier i Polski wobec prac nad budżetem Unii Europejskiej.

W wywiadzie dla francuskiej agencji informacyjnej AFP rumuński premier powiedział – „Blokując podjęcie decyzji w sprawie planu odbudowy negatywnie oddziałują na całą UE, w tym na obywateli Węgier i Polski.” – zacytował portal telewizji France24.

Ludovic Orban odrzucił przy tym stanowisko rządów Polski i Węgier twierdzących, że uzależnianie wypłat środków finansowych z unijnego budżetu od arbitralnych ocen „praworządności” przez brukselskich urzędników jest pozatraktatową formą wiązania systemów prawnych państw członkowskich przez zewnętrzne decyzje polityczne. „Przestrzeganie zasad rządów prawa jest gwarancją dla każdego podatnika, że pieniądze zostaną wydane prawidłowo, w interesie publicznym” – powiedział rumuński premier.

Ludovic Orban został zapytany także, że czy jego Partia Liberalno-Narodowa poprze wyrzucenie z Europejskiej Partii Ludowej, do której należy, węgierskiej partii rządzącej – Fideszu. Zaapelował o to niedawno szef paneuropejskiej struktury centroprawicowej Donald Tusk. „Nie sądzę, że narośnie taka sytuacja” – powiedział rumuński premier. Podkreślił przy tym, że „Tu w Rumunii odrobiliśmy nasze zadanie domowe i teraz na prawdę są tu rządy prawa”.

Pilnujemy wspólnych spraw

Zależymy od Twojego wsparcia
Wspieram Kresy.pl

Komisja Europejska od trzech lat kontestuje reformy wymiaru sprawiedliwości przeprowadzane przez rząd Prawa i Sprawiedliwości uważając jest za naruszające zasady demokratycznego państwa prawa. Celem podobnego postępowania eurokratów są również Węgry.

W ostatnim okresie eurokraci, Parlament Europejski i Niemcy chcą wprowadzenia wraz z budżetem UE na lata 2021-2027 mechanizmu wiążącego wypłaty z niego z oceną prawa stanowionego w państwach członkowskich w aspekcie sądownictwa. Polska i Węgry zablokowały prace nad budżetem domagając się rezygnacji z tego mechanizmu.

Czytaj także: Większość Polaków popiera weto w sprawie budżetu Unii Europejskiej

france24.com/kresy.pl