Unia Europejska zajęła stanowisko w sprawie kryzysu politycznego w Mołdawii

Unijne władze zabrały głos w sprawie kryzysu politycznego w Mołdawii. Szefowa unijnej dyplomacji Federica Mogherini oraz komisarz Johannes Hahn wezwali strony konfliktu do zachowania spokoju i podjęcia dialogu.

Jak pisaliśmy, w sobotę prorosyjska Partia Socjalistów Republiki Mołdawii oraz liberalna prozachodnia koalicja ASUM osiągnęły porozumienie w sprawie stworzenia koalicji rządzącej. Wywodzący się z pierwszej z tych partii prezydent Igor Dodon nominował na premiera jedną z liderów ASUM, Maję Sandu. Kontrolowany przez oligarchę i najpotężniejszego polityka w kraju Vlada Plahotniuca Sąd Konstytucyjny podjął jednak decyzję o zawieszeniu prezydenta Dodona w pełnieniu obowiązków. Przejął je dotychczasowy p.o. premiera, wywodzący się z Partii Demokratycznej Plahotniuca, Pavel Filip, który natychmiast wydał decyzję o rozwiązaniu parlamentu i rozpisaniu przedterminowych wyborów. Zdominowany przez socjalistów i ASUM parlament nie uznał działań Sądu Konstytucyjnego i Pavla Filipa. Zgromadzeni w parlamencie zwolennicy nowego rządu przegłosowali uchwałę „o zagarniętym państwie”. Swojego zawieszenia nie uznał też prezydent Dodon.

W oświadczeniu wydanym w niedzielę wysoka przedstawiciel Unii do spraw zagranicznych i polityki bezpieczeństwa Federica Mogherini i komisarz ds. Europejskiej Polityki Sąsiedztwa i negocjacji akcesyjnych Johannes Hahn zaaprobowali działania socjalistów i ASUM. „Unia Europejska przyjmuje do wiadomości decyzje podjęte wczoraj przez parlament Republiki Mołdawii, w tym dotyczące utworzenia koalicji rządowej”. – napisano w oświadczeniu unijnych urzędników. Według nich UE „jest gotowa do współpracy z demokratycznie legalnym rządem”. W świadczeniu dodano, że filarami wzajemnych relacji są rządy prawa i demokracja.

Odnosząc się do wydarzeń „które nastąpiły po decyzjach podjętych wczoraj przez Parlament Republiki Mołdawii”, Unia Europejska powtórzyła swój apel o „spokój i powściągliwość” (w sobotę apelowała o to rzecznik szefowej unijnej dyplomacji). Zdaniem Mogherini i Hahna kluczem do rozwiązania kryzysu politycznego w Mołdawii jest dialog pomiędzy „demokratycznie wybranymi przedstawicielami”.

Przypomnijmy, że przeciw działaniom obozu Plahotniuca zdecydowanie wystąpiła Moskwa. Specjalny przedstawiciel prezydenta Rosji do spraw rozwoju stosunków ekonomicznych z Mołdawią i wicepremier Dmitrij Kozak nazwał działania Partii Demokratycznej „otwarcie kryminalnymi”, mówiąc o „konieczności deokupacji Mołdawii od kryminalnego reżimu”.

Kresy.pl / eeas.europa.eu

Unia Europejska zajęła stanowisko w sprawie kryzysu politycznego w Mołdawii