W województwie kujawsko-pomorskim pierwszy raz od 10 lat potwierdzono ognisko afrykańskiego pomoru świń (ASF). Wojewoda Michał Sztybel zwołał posiedzenie Wojewódzkiego Zespołu Zarządzania Kryzysowego, podczas którego poinformował, że zarażone zwierzę mogło zostać celowo podłożone.

Padłego dzika odnaleziono 6 czerwca 2024 roku w miejscowości Szabda w powiecie brodnickim. Według informacji ze strony województwa zwierzę zdechło w nietypowy sposób, dlatego pobrano od niego próbki krwi, z których później wykryto obecność ASF. „Podczas oględzin nie stwierdzono potrącenia zwierzęcia. Może to powodować hipotezę, że dzik miał się celowo znaleźć w naszym województwie i został do niego przywieziony” – poinformował Wojewoda, dodając, że wojewodowie są uczulani przez służby takie, jak ABW do zgłaszania takich niejasnych przypadków, sugerujące sabotaż. Od tamtego zdarzenia potwierdzono nowe ogniska ASF u świń w kilku miejscowościach. Obszar zagrożony wirusem  występuje w obrębie 10 km w powiatach: świeckim (gmina Pruszcz), bydgoskim, chełmińskim.

Wicewojewoda Piotr Hemmerling potwierdził, że sytuacja z powiatu spowodowała wewnętrzny alert i podjęcie działań zabezpieczających, gdyż do tej pory województwo kujawsko-pomorskie było białą plamą na mapie Polski pod kątem występowania ASF.

Wojewoda wraz z Kujawsko-Pomorskimi Wojewódzkim Lekarzem Weterynarii, Wojciechem Młynarkiem, rozpoczęli spotkanie Wojewódzkiego Zespołu Zarządzania Kryzysowego informacją, iż: „Sytuacja się zaostrza. Ogniska trafiły w powiat chełmiński znajdujący się w środkowej części naszego województwa, do strefy dotychczas wolnej od wirusa”.

Zgodnie z procedurami, wyznaczono strefę zapowietrzoną i zagrożoną, w których obowiązują restrykcje dotyczące przemieszczania zwierząt i produktów pochodzenia zwierzęcego. Świnie z okręgu zagrożonego i zapowietrzonego przez 30 dni mogą trafić jedynie do wyznaczonych rzeźni, a mięso może być przeznaczone tylko na wytwory z obróbką termiczną. Świnie z ognisk przekazywane są do utylizacji.

W obrębie obszarów na okres 30 dni będą wdrożone duże restrykcje i obostrzenia dotyczące bioasekuracji i przemieszczania trzody chlewnej. Dotyczy do restrykcji handlowych. Kolejnym etapem jest wyznaczenie tzw. strefy czerwonej przez Unię Europejską na wspomnianym obszarze. Przez 12 miesięcy będzie wiązało się to z restrykcjami w zakresie przemieszczania oraz wzmożonym nadzorem powiatowych lekarzy weterynarii nad stadami. Będą pobierane próbki, które będą poddawane analizie – poinformował Wojewódzki Lekarz Weterynarii Wojciech Młynarek.

Województwo kujawsko-pomorskie jest drugie pod kątem wielkości w Polsce, jeśli chodzi o trzodę chlewną, gdzie przekroczyliśmy milion sztuk. Z punktu widzenia gospodarki jest to bardzo istotny punkt, w którym należy podjąć wszystkie możliwe kroki zapobiegawcze, bo skutki mogą być z punktu widzenia gospodarczego bardzo poważne – podkreślał wojewoda Sztybel.

gov.pl/Kresy.pl

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply