KE zalegalizowała sproszkowane larwy owadów w żywności

Komisja Europejska wydała rozporządzenie pozwalające dodawać do żywności sproszkowane larw owadów. Producenci będą zobowiązani jednak do informowania o takich dodatkach na opakowaniach i etykietach.

KE zatwierdziła stosowanie sproszkowanych larw mącznika młynarka jako składnika żywności, m.in. pieczywa, ciast, serów, musów czy dżemów. Przedtem larwy muszą być poddane działaniu promieniowania UV. Produkty zawierające ten składnik muszą mieć odpowiednie etykiety, w szczególności ostrzegające osoby uczulone o możliwych reakcjach alergicznych. Unijne przepisy określają także dopuszczalną ilość tego dodatku w żywności.

Regulacje przyjęto w formie rozporządzenia, co oznacza, że obowiązuje ono automatycznie we wszystkich państwach członkowskich, w tym również w Polsce.

Kolejnym aspektem rozporządzenia jest monopolizacja rynku sproszkowanych larw – do 2030 r. produkcją tej żywności będzie mogła zajmować się tylko jedna firma – francuskie przedsiębiorstwo Nutri’Earth.

Zobacz: Unia Europejska płaciła mediom za przychylne teksty – śledztwo włoskiego dziennika

Przeczytaj również: UE też chce umowy w sprawie eksploatacji ukraińskich surowców

Warto przeczytać: UE złagodzi politykę klimatyczną? Nowy plan na niższe ceny energii

Kresy.pl/msn.com

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Dodaj komentarz