W sobotę czeska agencja CTK podała, że Czechy, Węgry i Rumunia zablokowały krytyczne wobec USA oświadczenie Unii Europejskiej związane z planami przeniesienia amerykańskiej ambasady do Jerozolimy.

Rzeczniczka czeskiego MSZ Michaela Lagronova powiedziała agencji, że Czechy nie widzą powodu, dla którego Unia Europejska miałaby zajmować stanowisko w tej sprawie.

CTK poinformowała również, że palestyńskie MSZ wyraziło ubolewanie z powodu decyzji trzech unijnych państw. Według oświadczenia palestyńskiej dyplomacji Czechy, Węgry i Rumunia poniosą pełną odpowiedzialność za konsekwencje swojego kroku, zwłaszcza za kontekście stosunków z arabskim i islamskim światem.

CZYTAJ TAKŻE: Czechy uznają Jerozolimę za stolicę Izraela

Przygotowywane przez europejską służbę dyplomatyczną oświadczenie zawierało deklarację, wedle której kraje członkowskie Unii nie będą przenosić swoich ambasad do Jerozolimy. Według rzeczniczki MSZ Czech wychodziło ono poza ramy grudniowego stanowiska szczytu prezydentów i premierów Unii. Stwierdzono na nim, że jedynym realnym rozwiązaniem konfliktu izraelsko-palestyńskiego jest powstanie dwóch państw, z Jerozolimą jako ich stolicą.

Prezydent Czech Milosz Zeman wielokrotnie nakłaniał do wzięcia przykładu z USA i przeniesienia ambasady jego kraju do Jerozolimy. W maju Czechy otworzyły w Jerozolimie konsulat honorowy, a w listopadzie, w trakcie planowanej wizyty Zemana w Izraelu, otwarte zostanie Centrum Czeskie.

Kresy.pl / forsal.pl [layerslider id=”34″]

Tagi: , , , , , , ,

Dlaczego zdecydowaliśmy się na ograniczenie dostępu do naszych treści?

Ponieważ nie istnieje darmowe dziennikarstwo. Zawsze ktoś za nie płaci. Jeśli Czytelnicy nie wezmą na swoje barki finansowej odpowiedzialności za istnienie niezależnych, oddolnych inicjatyw dziennikarskich, takich jak Kresy.pl, wówczas na rynku pozostaną wyłącznie niskiej jakości tabloidy oraz media finasowane przez wielkie korporacje, partie polityczne i różnego rodzaju lobbies.

Miesięczny koszt funkcjonowania portalu Kresy.pl to 20000 zł. 7-osobowa redakcja pracuje w pełnym wymiarze i praca ta jest naszym podstawowym, najczęściej jedynym, źródłem dochodu. Kresy.pl nie powstają po godzinach, tworzone przez amatorów. Portal jest tworzony przez wykwalifikowanych dziennikarzy oraz specjalistów z zakresu polityki międzynarodowej, którzy codziennie starają się dotrzeć do informacji istotnych z punktu widzenia interesu naszej politycznej wspólnoty.

Jeśli cenisz naszą pracę, jeśli z niej korzystasz i uważasz, że zamknięcie portalu Kresy.pl byłoby stratą, prosimy dołącz do grona osób, które współtworzą finansowe podstawy funkcjonowania naszego serwisu.

[layerslider id="44"]