Biden wysunie na stanowisko wiceprezydenta kobietę

Amerykańskie środki masowego przekazu podały, że kandydat Partii Demokratycznej na prezydenta Joe Biden chce aby wiceprezydentem, w przypadku jego zwycięstwa, została kobieta.

Informację taką podał we wtorek portal telewizji CNN. Ogłoszenie personaliów kandydatki ma nastąpić już wkrótce. Na razie wiadomo jedynie, że Biden jest zdecydowany by wysunąć na to stanowisko kobietę. CNN powołuje się na trzy źródła „zaznajomione” ze sprawą.

Telewizja twierdzi, powołując się na jedno ze źródeł, że partnerką Bidena nie będzie Karen Bass, deputowana Izby Reprezentantów i przewodnicząca zespołu Kongresu zajmującego się sprawami Afroamerykanów. Kandydat Partii Demokratycznej na prezydenta miał przekazać swoją decyzję Bass osobiście.

Jego partnerką może być natomiast obecna gubernator stanu Michigan Gretchen Whitmer, która w zeszłym tygodniu przebywała z wizytą w stanie Delaware, gdzie spotkała się z Bidenem. Dwiema innymi potencjalnymi kandydatkami są senator z Kalifornii Kamala Harris i doradczyni Baracka Obamy do spraw bezpieczeństwa narodowego w czasach jego prezydentury Susan Rice. Wcześniej CNN wymieniała także senator z Elizabeth Warren z Massachusetts, która wcześniej konkurowała z Bidenem o nominację Partii Demokratycznej do ubiegania się o stanowisko prezydenta oraz senator  Tammy Duckworth z Illinois

Wiadomo już natomiast kto będzie szefem sztabu wyborczego demokratycznej kandydatki na wiceprezydenta – Karine Jean-Pierre, inna działaczka, która wcześniej był związana z Barackiem Obamą pracując przy jego kampanii wyborczej.

Czytaj także: Joe Biden otrzymał informacje od amerykańskiego wywiadu, które sugerują wpływanie Rosjan na kampanię prezydencką

cnn.com/kresy.pl