Kuchciński wrócił na eksponowane stanowisko w Sejmie

Marek Kuchciński (PiS), który musiał ustąpić z funkcji Marszałka Sejmu po tzw. aferze samolotowej, wrócił na eksponowane stanowisko w Sejmie. We wtorek został przewodniczącym sejmowej komisji spraw zagranicznych.

Jak podała Polska Agencja Prasowa, Kuchciński zastąpił na stanowisku przewodniczącego komisji Zbigniewa Raua, który w ubiegłym miesiącu został ministrem spraw zagranicznych. Kandydaturę Kuchcińskiego zgłosiła na wtorkowym posiedzeniu komisji posłanka Barbara Bartuś z PiS. W głosowaniu poparło jej wniosek 13 członków komisji, 4 było przeciw a 5 wstrzymało się od głosu.

Przekaż swój 1% na Kresy.pl

Fundacja Kompania Kresowa KRS 0000350493
Przekaż 1% podatku

Kuchciński zasiada w Sejmie także w komisji ochrony środowiska, zasobów naturalnych i leśnictwa oraz komisji łączności z Polakami za granicą. Jest też przewodniczącym Parlamentarnego Zespołu ds. Ratownictwa Górskiego i Parlamentarnego Zespołu Karpackiego.

Marek Kuchciński zrezygnował z funkcji marszałka Sejmu 9 sierpnia 2019 roku po tzw. aferze samolotowej. Stało się to pod opozycji i części mediów, które dotarły do dokumentów, z których wynikało, że  nadużywał rządowego taboru powietrznego, wożąc nim swoją rodzinę.

Pilnujemy wspólnych spraw

Zależymy od Twojego wsparcia
Wspieram Kresy.pl

Przypomnijmy, że nazwisko Kuchcińskiego pojawiało się także w doniesieniach o innej aferze związanej z Podkarpaciem. Były oficer CBA Wojciech J., który odszedł z tej służby ponad dwa lata temu, twierdził w Sejmie, że posiadała ona dowody na to, iż marszałek Kuchciński dopuścił się obcowania seksualnego z nieletnią dziewczyną -obywatelką Ukrainy. Miało do tego dojść w jednej z podkarpackich agencji towarzyskich. Były funkcjonariusz twierdził nawet, że powstało kompromitujące nagranie tego wydarzenia. Kuchciński kategorycznie zaprzeczył twierdzeniom Wojciecha J. Wkrótce po tym Prokuratura Okręgowa w Warszawie poinformowała o wszczęciu śledztwa w sprawie fałszywego oskarżenia Marka Kuchcińskiego.

Pilnujemy wspólnych spraw

Zależymy od Twojego wsparcia