W czasie konferencji prasowej przeprowadzonej wspólnie z prezesem PiS, Jarosławem Kaczyńskim, marszałek Marek Kuchciński oświadczył, że zrezygnuje ze stanowiska.

“Informuję, że w dniu jutrzejszym zamierzam złożyć rezygnację z funkcji marszałka Sejmu, którą powierzono mi 12 listopada 2015 roku. Chciałbym przy tym wyraźnie powiedzieć, że podczas mojej działalności nie złamałem prawa. Także liczba lotów wywołująca kontrowersje, była podyktowana dużą liczbą spotkań z mieszkańcami” – powiedział na rozpoczęcie konferencji Kuchciński. Jak tłumaczył – “Przyjąłem bowiem model pracy marszałka, który działa nie tylko w Sejmie i Warszawie, ale pracuje także w kraju i za granicą. Ponieważ jednak opinia publiczna negatywnie ocenia moje postępowanie, uznałem, że nie będę mógł dłużej pełnić tej funkcji”.

Po deklaracji Kuchcińskiego, zaprezentowano wypowiedź Jarosława Kaczyńskiego, który w 2011 roku zadeklarował “ja bym z tego sprawy nie robił” komentując częste używanie samolotu służbowego przez ówczesnego premiera Donalda Tuska. “Podtrzymuję to stanowisko, które wyraziłem już osiem lat temu” – dopowiedział w czasie konferencji prezes Prawa i Sprawiedliwości.

“Pan marszałek nie złamał prawa. Pan marszałek nie złamał też istniejących w tej dziedzinie obyczajów i to chcę bardzo mocno podkreślić, no ale skoro państwo – najwyraźniej  mają inne zdanie i przynajmniej bardzo poważna część opinii publicznej ma inne zdanie, to w związku z tym mogę powiedzieć, iż decyzja pana marszałka jest dowodem postawy, która jest związana z naszym hasłem “Słuchać Polaków, służyć Polsce”. My uważamy, że skoro wymagamy i budujemy bardzo wysokie standardy życia publicznego, to musza być z tego wyciągane wnioski, ale przede wszystkim trzeba słuchać opinii publicznej” – podkreślił Kaczyński.

Szef rządzącej partii odniósł się jednak ponownie do praktyk Donalda Tuska z czasów gdy był on premierem – “Pan Donald Tusk odbył w ciągu 6 lat i 10 miesięcy urzędowania jako Prezes Rady Ministrów 281 lotów do Gdańska, więc ja w tej chwili oczekuję od państwa zainteresowania tym. Odbył też szereg podróży do krajów egzotycznych, atrakcyjnych turystycznie, ale co do sensu politycznego tych wyjazdów można było mieć pewne wątpliwości. No i jeździł tam z żoną”. Jak dodał – “W związku z tą zasadą, którą myślę wszyscy dziennikarze powinni przyjmować, zasadą obiektywizmu, trzeba się tym poważnie zająć”.

Kaczyński zapowiedział również złożenie “w krótkim czasie” projektu ustawy, który ureguluje zasady korzystania z państwowych samolotów przez wysokich przedstawicieli władz.

Kuchciński już wcześniej przepraszał za nadużywanie służbowych samolotów.

facebook.com/kresy.pl