Litwa przeprowadziła wyrywkowe badania produktów żywnościowych tych samych marek sprzedawanych w kraju i w Europie Zachodniej.
Według badań litewskiej Państwowej Służby Kontroli Żywności i Weterynarii, 23 z 33 zbadanych produktów żywnościowych znanych marek zakupionych na Litwie i w Niemczech różni się składem, smakiem i kolorem.
Skład artykułów spożywczych sprzedawanych na Litwie jest gorszy – oświadczył w trakcie konferencji prasowej litewski minister rolnictwa Bronius Markauskas. Podkreślił on, że takie działania producentów zmniejszają zaufanie konsumentów.
ZOBACZ TAKŻE: Bułgaria: zachodnie koncerny sprzedają u nas żywność drugiej kategorii
Minister dodał również, że fakt, iż produkty spożywcze sprzedawane na Litwie i na Zachodzie są różnej jakości, było od dawna tajemnicą poliszynela. Zaznaczył również, że nie podejmowano żadnych kroków, aby temu zapobiec. Markauskas zapewnił, że Litwa będzie zabiegać o to, by rynek był ujednolicony. Zdaniem litewskiego szefa resortu rolnictwa powinno to być rozwiązane na szczeblu europejskim.
Komisja Europejska już wcześniej poleciła opracowanie i wdrożenie nowych regulacji związanych z podwójnymi standardami jakości produktów żywnościowych które stosują wielkie koncerny spożywcze przy sprzedaży swoich artykułów na wschodzie i zachodzie UE. Aktualnie przeprowadzane są unijne badania mające na celu ustalenie skali problemu. Według planów mają się one zakończyć w 2018 roku.
CZYTAJ WIĘCEJ: Słowacja rozważa zakaz importu żywności zachodnich koncernów
Minister Bronius Markauskas zaznaczył również, iż ma nadzieję, że producenci zareagują szybciej, nie będą czekali na wyniki KE. Państwa Europy Środkowo-Wschodniej – Polska, Słowacja, Czechy, Węgry i Bułgaria – wielokrotnie zwracały uwagę na gorszą jakość sprzedawanych w krajach regionu produktów znanych marek w stosunku do Europy Zachodniej.
Kresy.pl / tvp.info
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!