Podczas środowego głosowania rezolucja zakazującą stosowania fosforanów w mięsie na kebaby nie uzyskała absolutnej większości głosów.

Parlament Europejski głosował w środę nad rezolucją wzywającą do zakazu używania fosforanów w mięsie na kebaby. Do jej uchwalenia zabrakło niewiele. Za rezolucja komisji zdrowia publicznego i bezpieczeństwa żywności PE wprowadzającej zakaz zagłosowało 373 europosłów. 272 było przeciw, a 30 wstrzymało się od głosu. Aby rezolucja została przyjęta potrzebne było 376 głosów „za”.

Miesięczny koszt funkcjonowania portalu Kresy.pl wynosi 22 tys. PLN. Do tej pory zebraliśmy:

8702.32 PLN    (39.55%)
Nr konta: 60 1020 1097 0000 7302 0195 3702
Wspieraj Kresy.pl

Ręce precz od kebabów – napisała w środę rano na swojej stronie internetowej Europejska Partia Ludowa, najliczniej reprezentowana w PE. Nie ma żadnych dowodów na to, że fosforany mają negatywny wpływ na zdrowie – powiedziała rano rzeczniczka EPL w PE, europosłanka Renate Sommer. Chadeccy eurodeputowani podkreślają, substancje te były w mięsie na kebaby używane od dziesiątków lat. Sommer wskazywała, że ilość fosforanów w kebabach jest mniejsza, niż np. w Coca-Coli.

CZYTAJ TAKŻE: UE może wprowadzić przepisy, przez które doprowadzą do delegalizacji kebabów

Przeciw fosforanom w kebabach byli Zieloni, oraz socjaliści. Europoseł Zielonych Bart Staes stwierdził po głosowaniu, że jest to smutny dzień dla europejskich konsumentów. Jego zdaniem ich prawa zostały podeptane przez kampanię dezinformacyjną prowadzoną przez niektórych w mediach i przemyśle mięsnym, a podsycaną przez niektórych posłów do PE. Zaznaczył także, że Zieloni będą nadal śledzić tę sprawę, a Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ma ponownie ocenić wpływ fosforanów na zdrowie pod koniec 2018 r.

Wynik głosowania pozwala Komisji Europejskiej na zezwolenie na stosowanie w UE kwasu fosforowego, di- i trifosforanów oraz polifosforanów (E 338-452) w używanym w kebabach mięsie – baraninie, jagnięcinie, cielęcinie, wołowinie bądź w drobiu. Brak takiej zgody oznaczałby de facto likwidację sprzedaży kebabów, ponieważ dodatki te są niezbędne do utrzymania mięsa w całości podczas opiekania na rożnie.

Kresy.pl / dziennik.pl

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Dodaj komentarz