Komisja Europejska chce dopuszczalności stosowania dodatków fosforanowych w mięsie na kebab. Eurodeputowani z komisji zdrowia w trosce o zdrowie Europejczyków sprzeciwiają się tej propozycji. Sam Europarlament będzie debatował nad składem kebabów w grudniu.

Komisja zdrowia Parlamentu Europejskiego głosowała we wtorek nad opinią w sprawie wniosku Komisji Europejskiej o umożliwienie stosowania w mięsie na kebab m.in. kwasu fosforowego i polifosforanów (oznaczanych jako E 338-452). Większością głosów 32 „za” do 22 przeciw europosłowie sprzeciwili się stosowaniu w mięsie na kebab tych dodatków. Wniosek KE trafi teraz pod obrady Parlamentu Europejskiego. Jeśli sprzeciw komisji zostanie poparty bezwzględną większością głosów (376), propozycja Komisji trafi do kosza.

Miesięczny koszt funkcjonowania portalu Kresy.pl wynosi 22 tys. PLN. Do tej pory zebraliśmy:

5959 PLN    (27.08%)
Nr konta: 60 1020 1097 0000 7302 0195 3702
Wspieraj Kresy.pl

Obawy europosłów z komisji zdrowia wzbudziły wyniki badań z 2012 roku, które wykazały możliwy związek między dodatkami fosforanowymi a zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) jest jednak zdania, że nie można wiązać tego ryzyka ze spożyciem fosforu w formie dodatków do żywności. EFSA ma jednak powtórzyć ocenę bezpieczeństwa dodatków fosforanowych do końca 2018 roku. Inne badanie z 2013 roku wskazało na związek między dietami zawierającymi dużą zawartość fosforanów a zwiększoną śmiertelnością w USA.

Jak podaje PAP, stosowanie dodatków fosforanowych w unijnych przetworach mięsnych jest co do zasady zabronione, jednak wydłuża się lista wyjątków dopuszczających ich stosowanie. Fosforany poprawiają bowiem smak i zatrzymują wodę.

Parlament Europejski zajmie się propozycją KE w sprawie składu mięsa na kebab na sesji plenarnej w połowie grudnia.

CZYTAJ TAKŻE: Juncker nazwał Parlament Europejski „niepoważnym” [+VIDEO]

Kresy.pl / RMF FM/PAP

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Dodaj komentarz