Komisja Europejska chce dopuszczalności stosowania dodatków fosforanowych w mięsie na kebab. Eurodeputowani z komisji zdrowia w trosce o zdrowie Europejczyków sprzeciwiają się tej propozycji. Sam Europarlament będzie debatował nad składem kebabów w grudniu.

Komisja zdrowia Parlamentu Europejskiego głosowała we wtorek nad opinią w sprawie wniosku Komisji Europejskiej o umożliwienie stosowania w mięsie na kebab m.in. kwasu fosforowego i polifosforanów (oznaczanych jako E 338-452). Większością głosów 32 „za” do 22 przeciw europosłowie sprzeciwili się stosowaniu w mięsie na kebab tych dodatków. Wniosek KE trafi teraz pod obrady Parlamentu Europejskiego. Jeśli sprzeciw komisji zostanie poparty bezwzględną większością głosów (376), propozycja Komisji trafi do kosza.

Obawy europosłów z komisji zdrowia wzbudziły wyniki badań z 2012 roku, które wykazały możliwy związek między dodatkami fosforanowymi a zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) jest jednak zdania, że nie można wiązać tego ryzyka ze spożyciem fosforu w formie dodatków do żywności. EFSA ma jednak powtórzyć ocenę bezpieczeństwa dodatków fosforanowych do końca 2018 roku. Inne badanie z 2013 roku wskazało na związek między dietami zawierającymi dużą zawartość fosforanów a zwiększoną śmiertelnością w USA.

Jak podaje PAP, stosowanie dodatków fosforanowych w unijnych przetworach mięsnych jest co do zasady zabronione, jednak wydłuża się lista wyjątków dopuszczających ich stosowanie. Fosforany poprawiają bowiem smak i zatrzymują wodę.

Parlament Europejski zajmie się propozycją KE w sprawie składu mięsa na kebab na sesji plenarnej w połowie grudnia.

CZYTAJ TAKŻE: Juncker nazwał Parlament Europejski „niepoważnym” [+VIDEO]

Kresy.pl / RMF FM/PAP

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply