Oświadczenie władz gminy Bircza ws. usunięcia Birczy z tablicy pamiątkowej przy Grobie Nieznanego Żołnierza

Wójt gminy Bircza i przewodniczący rady gminy Bircza wydali oświadczenie w sprawie tablicy pamiątkowej przy Grobie Nieznanego Żołnierza w Warszawie.

Z nowej tablicy na Grobie Nieznanego Żołnierza, upamiętniającej żołnierzy polskich walczących z UPA, usunięto Birczę. Potwierdza to informacje, które podaliśmy, że MON w efekcie nacisków rozważało takie działanie. Pytania w tej sprawie skierowane do ministerstwa obrony pozostają bez odpowiedzi. Z tablic kresowych zamontowanych na Grobie Nieznanego Żołnierza w Warszawie, upamiętniających polskich żołnierzy walczących z bandami OUN-UPA, zniknęła nazwa Birczy.

W związku z wyżej opisanym incydentem, władze gminy Bircza opublikowały dzisiaj następujące oświadczenie:

Kresy.pl / Twitter