Radio RMF FM twierdzi, że zna nazwiska ministrów, którzy na pewno odejdą ze stanowiska. Ma to być m. in. szef MSZ.

Według informacji do których dotarło w piątek RMF FM, stanowisko w środę straci nie tylko szef MSZ, na którego miejsce ma wejść obecny szef gabinetu prezydenta Krzysztof Szczerski, ale także Anna Streżyńska, szefująca ministerstwu cyfryzacji.

Przekaż swój 1% na Kresy.pl

Fundacja Kompania Kresowa KRS 0000350493
Przeakż 1% podatku

Radio podało również, że Mateusz Morawiecki dążąc do zmiany wizerunkowej w ministerstwie środowiska wymieni Jana Szyszko. Nowo powołanym departamentem mającym się skupić na walce ze smogiem ma kierować Piotr Woźny.

CZYTAJ TAKŻE: Morawiecki: informacje o dalszej rekonstrukcji rządu po 6 stycznia

Bliski dymisji ma znajdować się minister infrastruktury Andrzej Adamczyk. Jest on krytykowany za powolne wdrażanie programu Mieszkanie Plus. Sami politycy Prawa i Sprawiedliwości mają nadzieję, że w środę premier zatrzyma karuzelę nazwisk, ponieważ zdecydowanie utrudnia to pracę.

Pilnujemy wspólnych spraw

Zależymy od Twojego wsparcia
Wspieram Kresy.pl

Wczoraj o rekonstrukcji rządu w siedzibie Prawa i Sprawiedliwości rozmawiali najważniejsi politycy partii rządzącej. Wśród nich znaleźli się i rozmawiali do samego końca prezes PiS Jarosław Kaczyński, wiceprezes Joachim Brudziński oraz premier Mateusz Morawiecki. Obecni byli także m.in. wicepremierzy Beata Szydło i Piotr Gliński, marszałek Senatu Stanisław Karczewski, szef MSWiA Mariusz Błaszczak, szef MON Antoni Macierewicz, minister koordynator ds. służb specjalnych Mariusz Kamiński i przewodniczący klubu PiS Ryszard Terlecki.

Szczegółów rozmów nie podano. Marszałek Karczewski przekazał tylko, że nie ma upoważnienia do przekazywania informacji na temat tego, czy, a jeśli tak, to co dokładnie zostało uzgodnione podczas spotkania w sprawie rekonstrukcji rządu Prawa i Sprawiedliwości.

Kresy.pl / rmf24.pl

Czytaj kolejny artykuł