W krajach Beneluxu i w Niemczech trwa wycofywanie ze sklepów wyrobów mięsnych zakażonych bakterią Listeria monocytogenes. Po ich spożyciu zmarło 5 osób.
Groźna bakteria wywołująca chorobę nazywaną listeriozą znalazła się w pakowanej wieprzowinie firmy Offerman z Aalsmeer w Holandii. W kraju tym zatruło się nią co najmniej 20 osób, z czego w ubiegłym tygodniu zmarły trzy. Stwierdzono także przypadek poronienia. Z kolei w Niemczech Listerię wykryto w wyrobach niemieckiej firmy Wilke z północnej Hesji. Po ich spożyciu zmarły dwie osoby, stwierdzono też 37 kolejnych zachorowań. W Belgii nie było ofiar śmiertelnych.
Jak podaje RMF FM, w Belgii podejrzana jest głównie pieczeń wołowa pakowana w plastrach. W Holandii na czarnej liście znalazło się już 130 wyrobów, w tym filety z kurczaka, kiełbasa i boczek. Skażone produkty miały termin przydatności do spożycia do połowy października. Według Deutsche Welle w Niemczech bakterię znaleziono w wędlinie “Pizzasalami” oraz w serdelkach. W związku z tym ogłoszono wycofanie z rynku wyrobów Wilke oznaczonych symbolem “DE EV 203 EG”, z wyjątkiem konserw. Zakłady Wilke zostały zamknięte.
Z doniesień mediów wynika, że w przypadkach obu firm od dawna istniały obawy o jakość ich wyrobów. Jak podaje Wirtualna Polska, holenderskie służby sanitarne już kilka miesięcy temu dokonały dodatkowych inspekcji w firmie Offerman i wydały rekomendacje, do których producent miał się zastosować. Podobnie było w przypadku Wilke, gdzie kontrolerzy znaleźli bakterie jeszcze w marcu br.
Belgijska agencja bezpieczeństwa żywności AFSCA zarzuciła władzom Holandii, że nie poinformowały jej o zaistniałym niebezpieczeństwie i wezwała je do dostarczenia jej niezbędnych informacji.
Bakterie Listeria monocytogenes wywołują chorobę zwaną listeriozą. Wywołuje ona takie objawy jak posocznica, zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych, zapalenia mózgu, zapalenie wsierdzia, zapalenie stawów, zakażenie kości, zapalenie otrzewnej, gałek ocznych lub zapalenie płuc. Zagraża głównie osobom starszym, kobietom w ciąży, noworodkom i osobom z obniżoną odpornością.
CZYTAJ TAKŻE: Do Polski trafiły skażone świnie z Barbadosu. „Przegrywamy bitwę o zdrową żywność”
Kresy.pl / wp.pl / Deutsche Welle / rmf24.pl / farmer.pl
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!