W swoim liście do Fransa Timmermansa, wiceprzewodniczącego Komisji Europejskiej, Nowoczesna zachęca go by był bardziej podejrzliwy i twardszy wobec polskiego rządu.

Liberalna partia opozycyjna wystosowała swój list do eurokomisarza w związku z jego spodziewaną, rychła wizytą w Polsce, zgodnie z ustaleniami zawartymi w czasie spotkania Timmermansa z polskim ministrem spraw zagranicznych Jackiem Czaputowiczem. To właśnie Timmermans odpowiada w Komisji Europejskiej za prowadzenie akcji przeciwko Polsce z powodu tego, co eurokraci interpretują jako „naruszenie praworządności”. Poprowadzona konsekwentnie, jeśli zostanie poparta przez przywódców państw członkowskich, akcja ta może doprowadzić do zawieszenia Polski w prawach członka UE.

Tymczasem Nowoczesna w swoim liście wyraża wdzięczność Timmermansowi – „Przez ostatnie dwa lata Pańskie zaangażowanie dawało nam nadzieję, że Polska nie wyrzeknie się wartości europejskich i pozostanie w pełni demokratycznym, respektującym zasady państwem prawa” – jak napisał sekretarz generalny partii, Adam Szłapka w dokumencie, który upublicznił za pośrednictwem Twittera.

Z jednej strony liberalny polityk wyraził radość, że „kontynuuje pan dialog z rządem Polski, a spotkanie z nowym ministrem spraw zagranicznych Polski Jackiem Czaputowiczem uznał Pan za dobre”. Z drugiej jednak sugerował nieszczerą postawę polskiego rządu i niedwuznacznie sugerował Timmermansowi by był wobec niego podejrzliwy, bo „kroki podejmowane przez rząd Mateusza Morawieckiego będą powierzchowne i obliczone jedynie na zatrzymanie tzw. procedury art. 7 Traktatu” i „Nie będą zatem oznaczały rzeczywistej naprawy systemu sprawiedliwości, która przywróci praworządność”.

Nowoczesna wzywa więc eurokratę do przyjęcia twardego stanowiska wobec władz Polski – „Apeluję do Pana, w imieniu własnym i milionów Polaków, o konsekwentne trwanie na straży art. 7 Traktatu o Unii Europejskiej”. Jak podsumowuje Szłapka – „Bardzo liczymy na Pańskie dalsze zaangażowanie w obronę demokratycznych fundamentów w Polsce”

Czytaj także: Timmermans połamał sobie zęby na Polsce – twierdzi Politico

twitter.com/kresy.pl [layerslider id=”34″]

Tagi: , , , ,

Dlaczego zdecydowaliśmy się na ograniczenie dostępu do naszych treści?

Ponieważ nie istnieje darmowe dziennikarstwo. Zawsze ktoś za nie płaci. Jeśli Czytelnicy nie wezmą na swoje barki finansowej odpowiedzialności za istnienie niezależnych, oddolnych inicjatyw dziennikarskich, takich jak Kresy.pl, wówczas na rynku pozostaną wyłącznie niskiej jakości tabloidy oraz media finasowane przez wielkie korporacje, partie polityczne i różnego rodzaju lobbies.

Miesięczny koszt funkcjonowania portalu Kresy.pl to 20000 zł. 7-osobowa redakcja pracuje w pełnym wymiarze i praca ta jest naszym podstawowym, najczęściej jedynym, źródłem dochodu. Kresy.pl nie powstają po godzinach, tworzone przez amatorów. Portal jest tworzony przez wykwalifikowanych dziennikarzy oraz specjalistów z zakresu polityki międzynarodowej, którzy codziennie starają się dotrzeć do informacji istotnych z punktu widzenia interesu naszej politycznej wspólnoty.

Jeśli cenisz naszą pracę, jeśli z niej korzystasz i uważasz, że zamknięcie portalu Kresy.pl byłoby stratą, prosimy dołącz do grona osób, które współtworzą finansowe podstawy funkcjonowania naszego serwisu.

[layerslider id="44"]
1 odpowieź