W swoim liście do Fransa Timmermansa, wiceprzewodniczącego Komisji Europejskiej, Nowoczesna zachęca go by był bardziej podejrzliwy i twardszy wobec polskiego rządu.

Liberalna partia opozycyjna wystosowała swój list do eurokomisarza w związku z jego spodziewaną, rychła wizytą w Polsce, zgodnie z ustaleniami zawartymi w czasie spotkania Timmermansa z polskim ministrem spraw zagranicznych Jackiem Czaputowiczem. To właśnie Timmermans odpowiada w Komisji Europejskiej za prowadzenie akcji przeciwko Polsce z powodu tego, co eurokraci interpretują jako „naruszenie praworządności”. Poprowadzona konsekwentnie, jeśli zostanie poparta przez przywódców państw członkowskich, akcja ta może doprowadzić do zawieszenia Polski w prawach członka UE.

Tymczasem Nowoczesna w swoim liście wyraża wdzięczność Timmermansowi – „Przez ostatnie dwa lata Pańskie zaangażowanie dawało nam nadzieję, że Polska nie wyrzeknie się wartości europejskich i pozostanie w pełni demokratycznym, respektującym zasady państwem prawa” – jak napisał sekretarz generalny partii, Adam Szłapka w dokumencie, który upublicznił za pośrednictwem Twittera.

Z jednej strony liberalny polityk wyraził radość, że „kontynuuje pan dialog z rządem Polski, a spotkanie z nowym ministrem spraw zagranicznych Polski Jackiem Czaputowiczem uznał Pan za dobre”. Z drugiej jednak sugerował nieszczerą postawę polskiego rządu i niedwuznacznie sugerował Timmermansowi by był wobec niego podejrzliwy, bo „kroki podejmowane przez rząd Mateusza Morawieckiego będą powierzchowne i obliczone jedynie na zatrzymanie tzw. procedury art. 7 Traktatu” i „Nie będą zatem oznaczały rzeczywistej naprawy systemu sprawiedliwości, która przywróci praworządność”.

Nowoczesna wzywa więc eurokratę do przyjęcia twardego stanowiska wobec władz Polski – „Apeluję do Pana, w imieniu własnym i milionów Polaków, o konsekwentne trwanie na straży art. 7 Traktatu o Unii Europejskiej”. Jak podsumowuje Szłapka – „Bardzo liczymy na Pańskie dalsze zaangażowanie w obronę demokratycznych fundamentów w Polsce”

Czytaj także: Timmermans połamał sobie zęby na Polsce – twierdzi Politico

twitter.com/kresy.pl