Oświadczenie MSZ w sprawie Gruzji

Polskie Ministerstwo Spraw Zagranicznych uważa za niedopuszczalne naruszenie integralności terytorialnej Gruzji przez obce oddziały wojskowe. W specjalnie wydanym oświadczeniu, resort spraw zagranicznych wraził zaniepokojenie sytuacje w regionie Gruzji i Osetii Południowej.

MSZ zaapelowało też do stron konfliktu o natychmiastowe zaprzestanie działań zbrojnych i powrót do negocjacji. Resort wezwał państwa i organizacje międzynarodowe do zaangażowania się w rozwiązanie konfliktu w regionie Osetii Południowej i Gruzji. Polska dyplomacja zwróciła uwagę, że wszelkie działania w tym kierunku muszą być podejmowane z poszanowaniem integralności terytorialnej Gruzji.
MSZ podkreśliło też potrzebę zapewnienia bezpiecznego funkcjonowania przedstawicielstw organizacji międzynarodowych, w szczególności OBWE i Międzynarodowego Czerwonego Krzyża. Konieczne jest również zapewnienie bezpiecznej ewakuacji ludności cywilnej ze strefy objętej działaniami zbrojnymi.

IAR/daw/dj