Oświadczenie AWPL w Radzie Miasta Wilna

Lider Akcji Wyborczej Polaków na Litwie w samorządzie miasta Wilna – Wanda Krawczonok wydała oświadczenie w sprawie wydarzeń w Radzie Miasta Wilna.

Rządząca koalicja wileńskich socjaldemokratów, konserwatystów, Związku Rosjan i liberałów doprowadziła Samorząd do katastrofalnej sytuacji finansowej. Nowa „stara” koalicja rządząca nie chce ponosić odpowiedzialności za nienależyte zarządzanie miastem i chce się oczyścić kosztem jednego człowieka, mera Wilna Navickasa. Do odpowiedzialności powinny się poczuć wszystkie frakcje rządzące, rada polityczna koalicji, gdyż naiwnym byłoby sądzenie, że tylko jeden człowiek jest odpowiedzialny za obecną sytuację.

Uważamy, że powinni podać się do dymisji wszyscy wicemerowie, dyrektor administracji i jego zastępcy.

Akcja Wyborcza Polaków na Litwie nie jest partią zajmującą się biznesem, tylko rzetelnie służącą swym wyborcom. Nie dążymy do władzy za wszelką cenę, najważniejsze jest dla nas zasadnicze założenie — odgraniczenie biznesu od polityki i praca dla dobra wszystkich wilnian ze szczególnym uwzględnieniem osób o najmniejszych dochodach.

Oświadczamy, że kierując się powyższymi motywami, frakcja Akcji Wyborczej Polaków na Litwie nie uczestniczy w negocjacjach reanimujących nową „starą” koalicję.

Wanda Krawczonok
kierownik frakcji AWPL