Prezydent Andrzej Duda wyraził solidarność z działaniami rządu Wielkiej Brytanii w związku z otruciem Siergieja Skripala. „Użycie broni chemicznej na terytorium naszego strategicznego sojusznika nie może pozostać bez odpowiedzi”.

W środę KPRP opublikowała oświadczenie prezydenta Andrzeja Dudy ws. otrucia Siergieja Skripala i działań podjętych przez brytyjski rząd.

– Z głębokim niepokojem przyjąłem wiadomość o brutalnym i szokującym zamachu na rodzinę Skripalów, w którym ucierpiał również funkcjonariusz brytyjskiej policji – napisał prezydent Andrzej Duda.

– W imieniu wszystkich Polaków oraz władz RP pragnę wyrazić solidarność z działaniami podejmowanymi przez rząd Pani Premier Theresy May – oświadczył prezydent. Podkreślił, że „użycie broni chemicznej na terytorium naszego strategicznego sojusznika nie może pozostać bez odpowiedzi”.

– Sprawcy powinni zostać zidentyfikowani i ukarani – zaznaczył Andrzej Duda. – Będziemy ściśle współpracować z Wielką Brytanią w tej kwestii na forum Rady Bezpieczeństwa ONZ, NATO, UE i Organizacji ds. Zakazu Broni Chemicznej.

Wcześniej głos w sprawie otrucia Rosjanina zabrał również szef RE, Donald Tusk. – Wyrażam pełną solidarność z brytyjską premier Theresą May w związku z brutalnym atakiem, zainspirowanym prawdopodobnie przez Moskwę – napisał na Twitterze były polski premier. Zapowiedział przy tym, że jest gotów poruszyć sprawę Skripala najbliższym szczycie UE.  Wcześniej brytyjska premier Theresa May oceniła, że udział Moskwy w otruciu Siergieja Skripala jako „wysoce prawdopodobny”.

Siergiej Skripal, były oficer rosyjskiego wywiadu, przez wiele lat był podwójnym agentem GRU i brytyjskiego MI6. Został otruty wraz z córką Julią w Salisbury na terenie Wielkiej Brytanii. Od ponad tygodnia ten oboje przebywają w szpitalu po zaatakowaniu środkiem paralityczno-drgawkowym. Ich stan jest nadal krytyczny.

O północy z wtorku na środę minął termin ultimatum, postawionego Rosji przez władze brytyjskie w sprawie otrucia Siergieja Skripala i jego córki. Wczoraj brytyjska premier Theresa May zażądała, by Rosja do północy przedstawiła „wiarygodną odpowiedź” na zarzuty dotyczące otrucia ich bronią chemiczną. Chodziło przede wszystkim o wyjaśnienie, jak ta broń, zidentyfikowana przez Brytyjczyków jako paraliżujący środek bojowy „Nowiczok” (ros. nowizjusz), znalazła się w Wielkiej Brytanii.

Przeczytaj: Moskwa nie odpowiedziała na ultimatum Londynu. Co zrobi Wielka Brytania?

W reakcji na brak odpowiedzi Rosji na brytyjskie ultimatum, władze Wielkiej Brytanii ogłosiły w środę, że wydalą z kraju 23 dyplomatów uznanych za „niezgłoszonych oficerów wywiadu” rosyjskiego. Ponadto, członkowie rodziny królewskiej i ministrowie rządu Theresy May nie pojadą na Mundial do Rosji.

May oświadczyła brytyjskim parlamentarzystom, że Rosja nie przedstawiła żadnego wytłumaczenia w sprawie tego, jak środek, którym otruto Skripala i jego córkę mógł zostać użyty w Wielkiej Brytanii. Odpowiedzi strony rosyjskiej nazwała „sarkazmem, pogardą i oporem”. Dodała, że nie było „żadnego alternatywnego rozwiązania”, a w jej ocenie „tragedią” jest to, że prezydent Rosji Władimir Putin „zdecydował się na działanie w ten sposób”.

Czytaj więcej: Wielka Brytania wydali 23 rosyjskich dyplomatów

prezydent.pl / Kresy.pl

Tagi: , , ,

Dlaczego zdecydowaliśmy się na ograniczenie dostępu do naszych treści?

Ponieważ nie istnieje darmowe dziennikarstwo. Zawsze ktoś za nie płaci. Jeśli Czytelnicy nie wezmą na swoje barki finansowej odpowiedzialności za istnienie niezależnych, oddolnych inicjatyw dziennikarskich, takich jak Kresy.pl, wówczas na rynku pozostaną wyłącznie niskiej jakości tabloidy oraz media finasowane przez wielkie korporacje, partie polityczne i różnego rodzaju lobbies.

Miesięczny koszt funkcjonowania portalu Kresy.pl to 20000 zł. 7-osobowa redakcja pracuje w pełnym wymiarze i praca ta jest naszym podstawowym, najczęściej jedynym, źródłem dochodu. Kresy.pl nie powstają po godzinach, tworzone przez amatorów. Portal jest tworzony przez wykwalifikowanych dziennikarzy oraz specjalistów z zakresu polityki międzynarodowej, którzy codziennie starają się dotrzeć do informacji istotnych z punktu widzenia interesu naszej politycznej wspólnoty.

Jeśli cenisz naszą pracę, jeśli z niej korzystasz i uważasz, że zamknięcie portalu Kresy.pl byłoby stratą, prosimy dołącz do grona osób, które współtworzą finansowe podstawy funkcjonowania naszego serwisu.