Arsen Awakow, który złożył dymisję z urzędu ministra spraw wewnętrznych Ukrainy, został oficjalnie odwołany ze stanowiska przez ukraiński parlament. Wiadomo już, kto ma być jego następcą.

W czwartek w wyniku głosowania parlament Ukrainy odwołał z urzędu ministra spraw wewnętrznych znanego i wpływowego polityka, Arsena Awakowa. Przypomnijmy, że we wtorek Awakow podał się do dymisji. Oficjalnie powody nie są znane.

Za odwołaniem szefa MSW zagłosowało 291 deputowanych. Wcześniej, we wtorek, odbyło się spotkanie członków proprezydenckiej frakcji parlamentarnej Sługa Narodu. Przybył na nie sam prezydent Wołodymyr Zełenski, a także szef jego kancelarii, Andrij Jermak oraz premier Denys Szmyhal.

Po spotkaniu poinformowano, że głównym kandydatem na nowego szefa ukraińskiego MSW jest 41-letni Denys Monastyrśkyj, deputowany frakcji Sługa Narodu, prawnik i przewodniczący parlamentarnej komisji ds. organów ścigania. Później polityk powiedział, że zaakceptował propozycję prezydenta w tym zakresie. Werchowna Rada ma zająć się rozpatrywaniem jego kandydatury podczas piątkowego posiedzenia.

Wcześniej Monastyrśkyj był m.in. asystentem Antona Heraszczenki, gdy ten był deputowanym ukraińskiego parlamentu.

Jak pisaliśmy, lakoniczny komunikat o rezygnacji Arsena Awakowa z zajmowanego od ponad 7 lat stanowiska ukazał się we wtorek na stronie internetowej ukraińskiego MSW. Awakow został szefem ukraińskiego MSW w lutym 2014 roku w wyniku wydarzeń na kijowskim Majdanie. Pozostał u steru MSW nawet po dojściu do władzy Wołodymyra Zełenskiego i partii Sługa Narodu. Według części ukraińskich mediów, on i jego otoczenie zamierzali usunąć ministra, gdyż w ich opinii był zbyt niezależny.

CZYTAJ TAKŻE: Awakow i Saakaszwili wzajemnie wyzywali się podczas Rady Reform

Przykładem wspomnianej niezależności Awakowa miało być głosowanie szefa MSW przeciwko sankcjom nakładanym przez Radę Bezpieczeństwa Narodowego i Obrony Ukrainy na ukraińskich oligarchów. Według części ukraińskich mediów, ekipa prezydencka systematycznie pracuje nad wyeliminowaniem wszystkich autonomicznych grup w obozie władzy przed przyszłymi wyborami prezydenckimi. Na Ukrainie zapamiętano, że podczas poprzedniej kampanii prezydenckiej Awakow jawnie występował przeciw ubiegającemu się o reelekcję prezydentowi Poroszence.

Ponadto, prezydent Zełenski jakoby miał obawiać się, że szef MSW spiskuje z Amerykanami za jego plecami. Według innej wersji Awakowa do dymisji skłonił nowy ambasador USA na Ukrainie, George Kent. Amerykanie rzekomo mieli chcieć się go pozbyć jako głównego „hamulcowego” reform.

Ukrinform / Kresy.pl

1 odpowieź