Rząd PiS odstępuje od planów prywatyzacji koncernu “Polski Cukier”. Narodowa spółka cukrownicza pozostanie w rękach państwa ale w nowej formie.

Minister skarby Dawid Jackiewicz ma nową koncepcję na przyszłość “Polskiego Cukru”. Koncern ten miałby się stać podstawą nowego, potężnego holdingu, do którego włączono by pozostałe około 80 przedsiębiorstw rolno-spożywczych posiadanych przez państwo. Holding skupiałby podmioty zajmujące się skupem, magazynowaniem, przetwarzaniem i handlem płodami rolnymi i produktami spożywczymi.

Projekt ten nie podoba się Krajowemu Związkowi Plantatorów Buraka Cukrowego, który przypomina, że już przy powoływaniu państwowej spółki cukrowniczej w 2001 r. Sejm założył, że w przyszłości zostanie ona objęta prywatyzacją plantatorsko-pracowniczą, to znaczy jej akcje miały przejść tak w ręce pracowników cukrowni jak i rolników. Rząd uznał jednak takie rozwiązanie za niepewne w warunkach, gdy pozostała część rynku cukru – 60% – przejęły spółki niemieckie.

Koncepcje pozostawienia “Polskiego Cukru” w rękach państwa popierają natomiast związkowcy z samych cukierni. Przewodniczący sekcji krajowej przemysłu cukrowniczego NSZZ “Solidarność” Stanisław Lubaś uznał ją za “zbieżną” z oczekiwaniami jego związku.

“Nasz Dziennik”/Kresy.pl

6 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply

  1. leszek1
    leszek1 :

    Polski Cukier, podobnie jak i caly polski przemysl powinien pozostac w rekach panstwa polskiego, a tylko w wyjatkowych wypadkach w prywatnych POLSKICH rekach. Kto sprzedaje, czy oddaje nasze fabryki w obce rece to zdrajca ! Patrzcie na dzialania mlodego Morawieckiego. Wykazuja znamiona zdrady narodowej.

  2. mix
    mix :

    Bardzo dobra wiadomość, takich od tego rządu oczekuję.
    Polski Cukier to ostatnia polska firma cukrownicza, cała reszta już w rękach niemieckich. Pilnie natomiast muszą popracować nad siecią dystrybucji i bardziej agresywną sprzedażą bo często polskiego cukru nie można dostać, a klient może tylko wybierać niemiecki Sudzucker (dla niepoznaki sprzedawany pod marką Królewski) albo niemiecki Pfeifer-Langen (Diamant). To kompletnie chore aby w Polsce był problem z kupnem Polskiego Cukru, a niemiecki był na każdym kroku.

  3. zefir
    zefir :

    Nie mam problemów z zakupem “polskiego cukru’.Czynię to w podręcznym Tesco,gdzie jest wybór producentów cukru.Zużywam tego sporo,gdyż jestem hobbistą-maniakiem w produkcji różnorodnych winek owocowych.Tak: Na zdrowie!