Niemal co trzeci Polak przyznaje się, że zdarza mu się wyrzucać jedzenie, głównie z powodu przegapienia daty przydatności do spożycia lub zbyt dużych zakupów.

Wśród produktów, które najczęściej lądują w koszu, są wędliny, pieczywo i warzywa. Według autorów raportu przyczyną nie jest zła wola Polaków, ale brak świadomości dotyczącej niemarnowania żywności.

Według raportu badani Polacy wśród najczęściej wyrzucanych produktów wskazują kolejno: wędliny (43 proc.), pieczywo (36 proc.), warzywa (32 proc.), owoce (27 proc.), jogurty (23 proc.), ziemniaki (20 proc.), mięso (17 proc.), mleko (17 proc.), ser (12 proc.), ryby (8 proc.), dania gotowe (8 proc.) oraz jaja (4 proc.).

Wyrzucanie jedzenia to bardzo ważny problem pojawiający się na co dzień w każdym polskim domu. Chcemy uświadomić i edukować Polaków, jak w prosty sposób ograniczyć wyrzucanie wędlin, warzyw, owoców czy resztek z obiadu– podkreśla Marek Borowski, Prezes Federacji Polskich Banków Żywności.

Z kolei wśród najczęściej wymienianych przyczyn wyrzucania żywności są: przegapienie terminu przydatności do spożycia – 38 proc., zbyt duże zakupy – 15 proc., zbyt duże porcje posiłków – 13 proc., niewłaściwe przechowywanie żywności – 11 proc., zakup złego jakościowo produktu – 9 proc., to, że produkt lub danie okazuje się niesmaczne – 6 proc., brak pomysłów na wykorzystywania resztek – 3 proc., robienie zakupów bez listy – 2 proc.

Raport przywołuje tegoroczne badanie CBOS “Deklaracje Polaków dotyczące marnowania żywności” wskazujące, że wyrzucanie żywności zdarza się częściej osobom bardziej zamożnym oraz zajmującym wysokie stanowiska, a w znacznie mniejszym stopniu dotyczy osób starszych i o niższym poziomie dochodów. Ponadto Polacy deklarują, że wyrzucają mniej jedzenia niż w 2005 roku, co zdaniem autorów raportu może świadczyć o skuteczności kampanii społecznych.

Czytaj również: ONZ: Głód w Republice Środkowej Afryki

kresy.pl/ pap

1 odpowieź

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply