Prezydent Andrzej Duda zaprezentował 10 pytań, które miałyby znaleźć się w referendum konsultacyjnym ws. konstytucji. Chce, żeby odbyło się ono w dniach 10-11 listopada br. Jeszcze dziś wniosek w tej sprawie trafi do Senatu.

Zgodnie z wczorajszymi zapowiedziami, w piątek prezydent Andrzej Duda wydał w Pałacu Prezydenckim oświadczenie w sprawie referendum konsultacyjnego dotyczącego konstytucji. Na wstępie przypomniał, że nieco ponad rok temu zapowiadał debatę o konstytucji i referendum w tej sprawie. Zaznaczył, że Polacy są społeczeństwem dojrzałym i nie można dyskutować o zmianie konstytucji bez zapytania ich o zdanie. Duda uważa, że powinna nastąpić refleksja nad ustawą zasadniczą, która obowiązuje już od ponad 20 lat, zaś o kierunku zmian powinni wypowiedzieć się Polacy, w drodze referendum konsultacyjnego.

– Ktoś powie: „frekwencja w Polsce jest niska”. To prawda, ubolewam nad tym. Wierzę jednak, że jesteśmy w stanie to zainteresowanie pobudzić – powiedział prezydent. – Dlatego też chciałbym, żeby to referendum odbyło się w związku ze świętem 11 listopada. Żeby to było referendum dwudniowe – od 10 do 11 listopada.

Przeczytaj: „Rz”: Polacy niechętni wobec referendum prezydenta, Andrzej Duda traci sympatyków [SONDAŻ]

Czytaj także: DGP: zaskakujące wyniki sondażu ws. referendum konsultacyjnego Andrzeja Dudy

Andrzej Duda zapowiedział, że jeszcze dziś złoży w Senacie wniosek w tej sprawie i liczy na to, że senatorowie jak najszybciej się nim zajmą.

Prezydent przedstawił też pytania, które miałyby znaleźć się w referendum. Powiedział, że powstały one w wyniku trwających rok dyskusji z różnymi organizacjami, m.in. z NSZZ „Solidarność”czy środowiskami samorządowymi w różnych miastach w Polsce, a niedawno były dyskutowane na forum Narodowej Rady Rozwoju.

Przeczytaj: Duda chce spytać Polaków o wpisanie członkostwa Polski w UE i NATO do konstytucji

– W ostatecznej propozycji jest 10 pytań, m.in. czy Polacy są za uchwaleniem nowej konstytucji, czy są za systemem prezydenckim, gabinetowym czy pozostawieniem obecnego modelu – mówił prezydent. Podkreślił, że chciałby, żeby w referendum było nie więcej niż 10 pytań. Dodał, że kilka tygodni temu przedstawił 15 pytań mówiąc, że chciałby, aby ta liczba została ograniczona właśnie do 10, ale żeby pytań pod dyskusję poddane trochę więcej.

Prezydent przestawił następujące pytania:

1. Czy jest Pani/Pan za:

1. uchwaleniem nowej Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej?
  2. uchwaleniem zmian w obowiązującej Konstytucji RP z 2 kwietnia 1997 r.?
  3. pozostawieniem Konstytucji RP z 2 kwietnia 1997 r. bez zmian?
  1. Czy jest Pani/Pan za unormowaniem w Konstytucji RP obowiązku przeprowadzenia referendum ogólnokrajowego na wniosek co najmniej 1 000 000 obywateli, oraz za tym, by wynik takiego referendum był wiążący, gdy weźmie w nim udział co najmniej 30% uprawnionych do głosowania? TAK – NIE
  2. Czy jest Pani/Pan za:
  1. systemem prezydenckim, tj. wzmocnieniem konstytucyjnej pozycji i kompetencji wybieranego przez Naród Prezydenta?
  2. systemem gabinetowym, tj. wzmocnieniem konstytucyjnej pozycji i kompetencji Rady Ministrów i jej Prezesa oraz wyborem Prezydenta przez Zgromadzenie Narodowe?
  3. utrzymaniem obecnego modelu władzy wykonawczej?
  1. Czy jest Pani/Pan za konstytucyjnym unormowaniem wyborów posłów na Sejm RP:
  1. w jednomandatowych okręgach wyborczych (system większościowy)?
  2. w wielomandatowych okręgach wyborczych (system proporcjonalny)?
  3. przy połączeniu obu tych metod  (system mieszany)?
  1. Czy jest Pani/Pan za podkreśleniem w Konstytucji RP znaczenia chrześcijańskich źródeł Państwowości Polskiej oraz kultury i tożsamości Narodu Polskiego? TAK – NIE
  2. Czy jest Pani/Pan za konstytucyjnym unormowaniem członkostwa Rzeczypospolitej Polskiej w Unii Europejskiej i NATO, z poszanowaniem zasad suwerenności Państwa oraz nadrzędności Konstytucji RP? TAK – NIE
  3. Czy jest Pani/Pan za zagwarantowaniem w Konstytucji RP ochrony polskiego rolnictwa i bezpieczeństwa żywnościowego Polski? TAK – NIE
  4. Czy jest Pani/Pan za konstytucyjnym zagwarantowaniem ochrony rodziny, macierzyństwa i ojcostwa, nienaruszalności praw nabytych rodziny (takich jak świadczenia z programu 500+) oraz uprawnień do szczególnej opieki zdrowotnej kobiet ciężarnych, dzieci, osób niepełnosprawnych i w podeszłym wieku? TAK – NIE
  5. Czy jest Pani/Pan za konstytucyjnym zagwarantowaniem szczególnej ochrony: pracy jako fundamentu społecznej gospodarki rynkowej oraz prawa do emerytury, nabywanego w ustawowo określonym wieku (60 lat dla kobiet i 65 lat dla mężczyzn)? TAK – NIE
  6. Czy jest Pani/Pan za uregulowaniem w Konstytucji RP podziału jednostek samorządu terytorialnego na gminy, powiaty i województwa? TAK – NIE

– Ten sposób postępowania, to oddanie sprawy w ręce Polaków, to jest zmiana dotychczasowego paradygmatu. Poprzednia konstytucja została napisana przez elity prawnicze, przez elity prawnicze wydyskutowana i dopiero wtedy przedstawiona ludziom do akceptacji, kiedy była już gotowa. Chcę, żeby było odwrotnie – chcę, żeby to ludzie podyktowali prawnikom, tym elitom prawniczym, jakiej konstytucji w Polsce chcą – tłumaczył prezydent Duda. Dodał, że dla niego jest to przede wszystkim decyzja obywateli.

Część pytań zaprezentowanych przez prezydenta skrytykowali przedstawiciele Ruchu Narodowego. Dotyczy to m.in. pytania o „konstytucyjne unormowanie członkostwa Polski w UE i NATO”.

„A.Duda chce wpisać członkostwo w UE do konstytucji RP. Jedynym w historii Polski podobnym krokiem było wpisanie „przyjaźni i współpracy z ZSRR” do konstytucji PRL w 1976 roku” – skomentował na twitterze szef Ruchu Narodowego, Robert Winnicki. Narodowcy na godzinę 13:00 zapowiedzieli konferencję, podczas której zapowiedzą działania RN ws. pomysłu wpisania członkostwa w Unii Europejskiej do Konstytucji RP.

prezydent.pl / wprost.pl / twitter.com / Kresy.pl