Piotr M. – były rektor Małopolskiej Szkoły Wyższej im. Dietla w Krakowie, w latach 1991-93 poseł SLD – został aresztowany na trzy miesiące. Była kandydatka SLD na prezydenta, aktualnie dziennikarka TVP, Magdalena Ogórek, prywatnie żona Piotra M., wydała w sobotę oświadczenie w opisywanej sprawie.

Sąd zastosował trzymiesięczny areszt wobec Piotra M. – byłego rektora Małopolskiej Szkoły Wyższej im. Dietla w Krakowie, w latach 1991-93 posła SLD – podała w piątek Polska Agencja Prasowa (PAP), cytując komunikat prokuratury. Dziennikarka TVP Magdalena Ogórek, prywatnie żona Piotra M., wydała oświadczenie w tej sprawie.

W piątek (31 lipca) mężczyzna był przesłuchiwany. Prokuratura przedstawiła mu pięć zarzutów m.in. działania na szkodę dwóch krakowskich uczelni i wyłudzenie 2,5 mln zł od osoby prywatnej.

„Piotr M. usłyszał zarzuty: działania na szkodę wierzycieli Małopolskiej Szkoły Wyższej im. Dietla, uszczuplenia należności tych wierzycieli poprzez ukrywanie majątku szkoły w wysokości powyżej 200 tys. zł, uporczywego naruszania praw pracowniczych poprzez niewypłacanie pensji pracownikom lub wypłacanie ich z opóźnieniem oraz nieregulowanie składek ZUS i składek zdrowotnych” – oświadczył prokurator Jacek Para z Prokuratury Okręgowej w Krakowie.

Dwa kolejne zarzuty dotyczą: wyrządzenia znacznej szkody w majątku Wyższej Szkoły Gospodarki i Zarządzania w Krakowie poprzez przywłaszczenie kwoty ponad 500 tys. zł (Piotr M. pełnił funkcję prezesa spółki, która prowadziła tę szkołę), a także wyłudzenia 2,5 mln zł od osoby prywatnej, poprzez wprowadzenie jej w błąd w kwestii przeznaczenia pieniędzy.

Oskarżonemu grozi kara nawet 10 lat pozbawienia wolności.

„Podejrzany składał wyjaśnienia. Nie przyznał się do popełnienia zarzucanych mu czynów” – powiedział prokurator Para.

Do sprawy odniosła się także Magdalena Ogórek, prywatnie żona Piotra M.

„W związku z pojawieniem się informacji o postawieniu zarzutów Piotrowi M. ‚a prywatnie mężowi Magdaleny Ogórek’ oświadczam, że sprawa ta nie dotyczy w najmniejszym stopniu mojej osoby” – napisała dziennikarka TVP w sobotę na Twitterze.

„W związku z powyższym żądam poszanowania prywatności mojej i córki, a w przypadku naruszania tejże prywatności podejmę natychmiastowe kroki prawne” – dodała Ogórek.