Do swojej pokaźnej kolekcji absurdów, brukselscy urzędnicy planują dołożyć kolejny. Tym razem pojawiła się inicjatywa ograniczenia użycia cynamonu podczas produkcji żywności.

Propozycja pojawiła się po odkryciu amerykańskich i saudyjskich naukowców, któzy doszli do wniosku, że obecna w cynamonie kumaryna może spowodować w dużych ilościach marskość wątroby.

Straciliby na tym producenci słodyczy. Szczególnie osobliwym przypadkiem jest Dania, gdzie popularne są ciastka cynamonowe.

wmeritum.pl/Kresy.pl

4 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply

  1. mka
    mka :

    Cynamon spożywany w odpowiednich ilościach pomaga w nadciśnieniu I reguluje pracę układu hormonalnego.
    Pestki moreli zawieraja kwas pruski (obok witaminy B17), pomagają chronic przed rakiem np prostaty. Zapewne, już niedługo I pestki znikną ze sklepów.