Do swojej pokaźnej kolekcji absurdów, brukselscy urzędnicy planują dołożyć kolejny. Tym razem pojawiła się inicjatywa ograniczenia użycia cynamonu podczas produkcji żywności.
Propozycja pojawiła się po odkryciu amerykańskich i saudyjskich naukowców, któzy doszli do wniosku, że obecna w cynamonie kumaryna może spowodować w dużych ilościach marskość wątroby.
Straciliby na tym producenci słodyczy. Szczególnie osobliwym przypadkiem jest Dania, gdzie popularne są ciastka cynamonowe.
wmeritum.pl/Kresy.pl
A kiedy będzie kolej na gałkę muszkatołową? W końcu 2-6 orzechów jest dawką narkotyczną. A co z pietruszką? Jej natka również zawiera substancje halucynogenne.
W pierszej kolejności w odstrzału powinny iść jabłka! Wszyscy wiemy, że pestki zawierają cyjanki, które “w dużych ilościach” mogą spowodować zgon!
… pierwszej … do odstrzału … Pardonsik, za dużo pietruszki 🙂
Cynamon spożywany w odpowiednich ilościach pomaga w nadciśnieniu I reguluje pracę układu hormonalnego.
Pestki moreli zawieraja kwas pruski (obok witaminy B17), pomagają chronic przed rakiem np prostaty. Zapewne, już niedługo I pestki znikną ze sklepów.