Poparcie drugiej w kolejności Platformy Obywatelskiej spadło o jeden punkt procentowy.

Według sondażu Kantar Public (dawniej Zespół Badań Społecznych TNS Polska) w Sejmie znalazłyby się cztery partie.

Na pierwszym miejscu z poparciem 35% znalazło się Prawo i Sprawiedliwość. Oznacza to wzrost w stosunku do badania pracowni z lutego o 2 punkty procentowe. Poparcie drugiej Platformy Obywatelskiej wynosi 21% i spadło o jeden punkt procentowy. Trzecie miejsce zajmują wspólnie Kukiz’15 i Nowoczesna z wynikiem 8%. Poparcie obu tych partii nie zmieniło się.

CZYTAJ TAKŻE:
PiS wciąż prowadzi w sondażu poparcia, pomimo spadku popularności

Poniżej progu wyborczego znalazła się PSL i SLD, które mogą liczyć na 4%. Oznacza to wzrost o 1 punkt procentowy dla obu partii. Pracownia odnotowała jeszcze wyniki parti Razem – 2%, Wolność (dawniej KORWIN) – 1%. Według sondażowni Twój Ruch ma poparcie poniżej 1%.

kresy.pl / interia.pl

Dlaczego zdecydowaliśmy się na ograniczenie dostępu do naszych treści?

Ponieważ nie istnieje darmowe dziennikarstwo. Zawsze ktoś za nie płaci. Jeśli Czytelnicy nie wezmą na swoje barki finansowej odpowiedzialności za istnienie niezależnych, oddolnych inicjatyw dziennikarskich, takich jak Kresy.pl, wówczas na rynku pozostaną wyłącznie niskiej jakości tabloidy oraz media finasowane przez wielkie korporacje, partie polityczne i różnego rodzaju lobbies.

Miesięczny koszt funkcjonowania portalu Kresy.pl to 20000 zł. 7-osobowa redakcja pracuje w pełnym wymiarze i praca ta jest naszym podstawowym, najczęściej jedynym, źródłem dochodu. Kresy.pl nie powstają po godzinach, tworzone przez amatorów. Portal jest tworzony przez wykwalifikowanych dziennikarzy oraz specjalistów z zakresu polityki międzynarodowej, którzy codziennie starają się dotrzeć do informacji istotnych z punktu widzenia interesu naszej politycznej wspólnoty.

Jeśli cenisz naszą pracę, jeśli z niej korzystasz i uważasz, że zamknięcie portalu Kresy.pl byłoby stratą, prosimy dołącz do grona osób, które współtworzą finansowe podstawy funkcjonowania naszego serwisu.